Hlavní obsah

Polští biskupové požadují úplný zákaz potratů, jejich výzva vyhnala ženy do ulic

Právo, Pavol Minárik

List polských biskupů vyzývající vládu a parlament k úplnému zákazu přerušování těhotenství představili kněží věřícím během nedělní mše ve více než 10 tisících kostelích v zemi. Kromě jiného se v něm uvádí, že je třeba urychleně skončit se zabíjením nenarozených dětí, čímž se „Polsko stane prvním státem v Evropě, který bude mít takový zákon“. Kvůli návrhu zákona vyšly do ulic tisíce lidí, převážně žen.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Ženy protestující proti zákazu potratů ve Varšavě

Článek

V Sejmu se už nachází návrh zákona, který „bude od Polek požadovat rodit vždy a za každých okolností. I tehdy, když bude ohrožen jejich život a zdraví, když bude plod geneticky poškozen, nebo pokud otěhotněly po znásilnění, tedy bez výjimek, které v Polsku platily od roku 1993“, informoval v neděli web deníku Gazeta Wyborcza.

Jeho porušení, neboli provedení potratu, ať už lékařem, samotnou těhotnou ženou, nebo jinou osobou, navrhuje trestat vězením na pět let.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński a premiérka Beata Szydlová téměř úplný zákaz potratů již veřejně podpořili.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Protesty proti zákazu potratů

„PiS tak oplácí církvi podporu”

Vládní konzervativní Právo a spravedlnost (PiS), které má v parlamentu většinu a jednoznačně stojí za tímto požadavkem Episkopátu, tak „splácí své závazky katolické hierarchii za nedávnou podporu v parlamentních volbách. Její krajně konzervativní představa se tak stane všeobecně platnou právní normou v Polsku“, upozornil deník. Zároveň uvedl, že podle posledního průzkumu agentury CBOS až 80 respondentů je opačného názoru, co se týče potratů.

Přestože mělo Polsko dosud nejpřísnější potratový zákon v Evropě, katolické církvi to už evidentně nestačí. „Následky dramaticky zpřísněného protipotratového zákona drasticky zasáhnou především nemajetné ženy, protože ty bohaté budou i nadále cestovat za potraty do ciziny,“ uvedla šéfka sdružení Rovnost Wanda Nowická.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Výzvy Episkopátu vyhnala protestující do ulic.

Polky se obávají o své životy

V neděli se před budovou Sejmu, ale i před úřady jednotlivých vojvodství po celém Polsku konaly protestní demonstrace pod heslem „Naše břicha v rukou biskupů”.

„Bojíme se o své životy, které budou ohroženy ještě víc než dosud. Kdo pomůže ženám, které by měly donosit geneticky těžce postižené děti, o kterých vědí, že den po porodu zemřou, nebo otěhotněly po znásilnění nebo incestu,“ upozornila Natalia Froniarczyková z Federace na podporu žen a plánování rodiny.

„I když zákon dosud umožňoval v minimu případů legální přerušení těhotenství, ženy, které na to měly právo, se ho často nemohly dovolat. Místo jeho liberalizce přichází nevídaný krok zpět,“ dodala Froniarczyková. Zároveň upozornila, že oficiálně bylo loni v Polsku provedeno pouze 744 potratů, ale nelegálních až 200 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám