Hlavní obsah

Polsko chce s Českem v jednání o Turówu výrazně přitvrdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Příští úterý budou pokračovat česko-polské rozhovory o sporu souvisejícím s těžbou ve hnědouhelném dole Turów na hranicích s Českem, které byly z několika důvodů na podzim minulého roku přerušeny. Za jednací stůl usednou nové ministryně resortů životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) a za Polsko Anna Moskwová (PiS). Polsko má zájem v jednání pokračovat, ale za výrazně odlišných podmínek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bogatynia v jejímž katastru se nachází hnědouhelný důl Turów i stejnojmenná elektrárna.

Článek

Kvůli údajnému porušení energetické charty z roku 1994 chce totiž na Česko podat žalobu k Arbitrážnímu institutu ve Stockholmu. „Češi mají totiž k polským investicím jiný přístup než k vlastním,” uvedl listu Gazeta Prawná zdroj z polské vlády.

„Máme dojem, že Češi se s námi z nějakého důvodu nechtějí dohodnout. Proto jsme přijali rozhodnutí, že opustíme naši neustálou defenzivu,” informoval stejný zdroj Gazetu.

Jedním z klíčových bodů jednání má být požadavek polské strany snížit kompenzaci ze ztráty způsobené těžbou uhlí české straně z 45 milionů eur (přes miliardu korun) na 25 milionů eur (600 milionů korun).

O Turówu chce Hubáčková jednat s Poláky příští týden. České podmínky trvají

Ekonomika

„Chceme platit méně, protože už tak nad námi visí pokuta půl milionu eur (13 milionů korun) denně, kterou Polsku loni vyměřil Soudní dvůr Evropské unie za to, že odmítlo přerušit v Turówě těžbu uhlí,” odkazuje se na svůj zdroj Gazeta Prawná.

Polská strana bude mít zájem na jednání ministryň dosáhnout práva na odstoupení od platné mezivládní smlouvy už po čtyřech letech, zatímco Česko trvá nejméně na 15 rocích.

Tento spor byl podle listu jedním z důvodů, proč byla jednání minulý podzim přerušena.

Polský premiér chce odvolat velvyslance v ČR kvůli jeho výrokům o Turówu

Evropa

Podle názoru polské strany bude úpravu vyžadovat také ustanovení o maximální hloubce těžby v dole Turów.

Původní návrh hovoří o 12 metrech pod hladinou moře, to ale v případě, že budou splněny další požadavky, jako vybudování podzemní stěny či povrchového protiuhlíkového valu.

Podle zdroje Gazety Prawné ale polská strana kope v dole hlouběji.

Reklama

Výběr článků

Načítám