Hlavní obsah

Polského atentátníka udala manželka

Právo, Pavol Minárik
Varšava/Krakov
Aktualizováno

Polskou tajnou službu ABW před 45letým Brunonem K., který chtěl odpálit čtyřtunovou nálož u budovy Sejmu, varovala jeho manželka. Zdálo se jí, že její manžel se chová podivně, uvedl list Gazeta Wyborcza. Obrátila se na ABW poté, co se jí manžel ptal na možnosti rozptýlení biologických zbraní a na to, jak otrávit velké množství lidí. Manželka Brunona K. je bioložka.

Polák chtěl před budovou Sejmu odpálit auto se čtyřmi tunami výbušninVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Brunon K. chtěl u Sejmu odpálit nálože o hmotnosti čtyři tuny," řekl prokurátor Mariusz Krasoň.

„K obrovskému výbuchu mělo dojít u Sejmu ve Wielskej ulici ve Varšavě v době, kdy by tam byli prezident Bronislaw Komorowski, premiér Donald Tusk, členové vlády a poslanci a projednávali rozpočet na příští rok,“ přiznal Brunon vyšetřovatelům.  Podle zjištění TVN24 atentátník jako jednu z možností zvažoval prorazit bránu parlamentu a proniknout co nejblíže k zasedacímu sálu, v takovém případě prý nevylučoval sebevražednou misi.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Příslušníci tajné služby a prokuratury sledují video s pokusným výbuchem.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Budova polského Sejmu

Zadržen byl 9. listopadu. U něj doma se našlo velké množství různých výbušnin včetně trinitrotoluenu, hexogenu a střelného prachu. Výbušniny sháněl v Polsku i v Belgii. Doma měl i střelné zbraně a tisíc nábojů. V rámci příprav odpálil jednu čtvrttunovou nálož. [celá zpráva]

Foto: Polish Prosecutors Office/Handout, Reuters

Materiál zabavený u podezřelého

Brunon, který vystudoval techniku a pracoval jako asistent na vysoké ekonomicko-zemědělské škole, před sedmi lety ukončil postgraduální studium zaměřené na výbušniny.

Čtyři další lidi učil používat výbušniny. Někteří rekruti podle neoficiálních informací spolupracovali s kontrarozvědkou a zřejmě jeden z nich byl jejím agentem.

„Už od mládí se zajímal o výbušniny. Jedna mu kdysi vybuchla v ruce a utrhla několik prstů,“ uvedla na adresu Brunona K. jedna z jeho sousedek z bloku, v němž v Krakově bydlí s manželkou a dvěma předškolními dětmi. Sousedka zadrženého popsala jako tichého člověka.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Příslušníci tajné služby a prokuratury před obrazovkou s důkazním materiálem

Podezřelý nebyl příznivcem žádné strany, ale měl nacionalistické, antisemitské a xenofobní názory. Inspiroval se norským atentátníkem Andersem Behringem Breivikem. Spáchat atentát se rozhodl, neboť byl přesvědčený, že musí v Polsku vypuknout revoluce.

Na Brunona K. byla uvalena tříměsíční vazba. Hrozí mu trest vězení v délce pěti let.

Premiér vyzval k ukončení nenávisti

Ministerský předseda Tusk na informace o útoku, který zadržený chystal, reagoval slovy: „Tolikrát prokleté pořekadlo, že Polák zmoudří, až když se něco hrozného stane, se naštěstí v tomto případě ukázalo být nepravdivým. Nastal nejvyšší čas skončit s nenávistnými prohlášeními ve veřejném životě, protože v konečném důsledku vyvolávají nebezpečné chování.“

Na adresu Brunona K. prohlásil Wlodzimierz Sady, rektor Zemědělské univerzity v Krakově, kde podezřelý působil, že „jde o průměrného pracovníka, který se nevyznačoval ničím zvláštním“.

Reklama

Výběr článků

Načítám