Hlavní obsah

Polské město je už několik dní na suchu

Právo, PM

Skierniewice v Lodžském vojvodství, 60 km jižně od Varšavy, jsou od počátku týdne bez tekoucí vody. Nejde o důsledek havárie vodovodního potrubí – dlouhodobá sucha způsobila, že čtyři městské zásobníky vody jsou prázdné a tři hlavní studny vyschlé. Téměř 50 tisíc tamních obyvatel tak zažívá krušné chvíle.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V červnu u nás bývá vody každoročně málo, ale úplně bez ní jsme poprvé. Pokud nezačne urychleně pršet, čeká nás katastrofa,“ řekl stanici TVN24 primátor Skierniewic Krzystof Jazdzyk.

Městský úřad rozdává lidem pěti- a desetilitrové balení vody, ale problém s hygienou to neřeší. Lidé se nemají čím umývat ani splachovat toalety. Kdo může a má kam, utíká z města. To sice plánuje vykopat novou, hlubší studnu, ale ta má být hotová až koncem příštího měsíce, podotkl představitel městských vodáren a kanalizací Jacek Pelka.

Jako na poušti

„Nedostatek vody, i když ne tak dramatický jako ve Skierniewicich, zažívá dlouhodobě celé Polsko. Zatímco v zemích EU na jednoho obyvatele připadá 4,3 tisíce metrů krychlových sladké vody, na jednoho Poláka připadá pouze 1,6 tisíce, tedy téměř trojnásobně méně,“ řekl hydrolog Zbigniew Kaczkowski.

Zároveň dodal, že v Polsku v podstatě neexistuje žádný státní program hospodaření vodou, což se projevuje nejen mimořádnými suchy, ale i povodněmi.

„V zásobení vodou jsme na odlehlém 22. místě v Evropské unii. Až 93 procent vodních zásob v Polsku pochází z atmosférických srážek, a když dlouhodobě neprší, začíná to u nás vypadat jako na poušti,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám