Hlavní obsah

Polská rodina zapřahala ženu do pluhu, nepřinesla do hospodářství věno

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři bratry i jejich matku obvinil soud v Lidmanové v krakovském vojvodství z týrání 37leté ženy. Povedená čtveřice ji namísto traktoru či tažných zvířat zapřahala do pluhu a i jinak ji týrala a ponižovala. V neděli o tom informoval server polského listu Gazeta Wyborcza.

Foto: ÚSZS MSK, Novinky

Článek

Žena oznámila policii a prokuratuře, že je dlouhodobě vystavena fyzickému i psychickému nátlaku, že je bita a ponižována. Nejvíc ji podle výpovědi týral vlastní manžel, jeho bratr a tchyně. Za hlavní příčinu násilí uvedla vlastní chudobu, neboť do rodinného hospodářství nepřinesla po svatbě žádné věno.

Jeden ze švagrů je knězem a přesto ani on proti násilí nezakročil, ale dokonce po týrané ženě požadoval, aby se neopovažovala obrátit na policii.

Vedle bití a ponižování byla žena často zapřahána do pluhu na rodinných pozemcích. Loni už stupňující se týrání nevydržela a od povedené rodiny utekla.

Neveřejné soudní projednávání případu začalo v pátek a v roli svědků k němu byli přizváni lidé ze sousedství, ale i policisté z místního oddělení. Z jejich výpovědí mimo jiné vyplynulo, že například sousedé dobře věděli o tom, co se  v jejich okolí dělo. Báli se však zasáhnout z obav před pomstou násilnické rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám