Hlavní obsah

Politické zemětřesení se v Německu nekoná, Merkelová oslabuje, AfD posiluje

Berlín
Aktualizováno

Ve třech spolkových zemích se v neděli konaly zemské volby, které se považovaly za test promigrační politiky německé kancléřky Angely Merkelové. Její Křesťanskodemokratická unie (CDU) v nich oslabila, ale neztratila Sasko-Anhaltsko a dvakrát skončila druhá. Podle odhadů televize ZDF však CDU ztratila hlasy ve všech třech spolkových zemích.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová před zemskými volbami

Článek

SPD sice uspěla v Porýní-Falci, ale v ostatních zemích přišla o víc než deset procentních bodů podpory. Naopak uspěla protiimigrantská AfD, která získala jedno druhé a dvě třetí místa a její podpora se pohybovala mezi 12,5 a 25 procenty.

"Demokratický politický střed Německa se zmenšil. Měli bychom to všichni brát vážně. Dějiny naší země v posledních desetiletích ukázaly, že jsme bezpeční, silní a akceschopní, když je demokratický střed silný. Kdo tento střed oslabuje, oslabuje naši společnost, naši ekonomiku a naši demokracii," řekl k úspěchu AfD předseda SPD a vicekancléř Sigmar Gabriel.

Protestní hlasy pro AfD podle Gabriela rozdělují společnost a SPD se bude snažit získat zpět voliče, kteří nyní podpořili populisty. "Nedopustíme, aby ti, kdo věci zjednodušují, ohrozili nebo zpochybnili základy a směřování německé politiky," uvedl vicekancléř.

Předsedkyně CDU Merkelová se k výsledkům zatím nevyjádřila. Generální tajemník strany Peter Tauber však vyzval voliče, aby měli s kancléřčinou politikou trpělivost.

"Dobrá řešení vyžadují čas. Jednoduchá řešení neexistují," řekl. Podle něj je třeba, aby demokratické strany ukázaly, že jejich návrhy na řešení uprchlické krize fungují, a získaly díky tomu zpět ty voliče, kteří nyní přešli k AfD.

V AfD spokojenost

Předsedkyně AfD Frauke Petryová vyjádřila s výsledkem voleb spokojenost. "Voliči se ve velké míře odvracejí od zavedených stran. Od nás očekávají, že konečně vytvoříme opozici, která zjevně neexistuje ve Spolkovém sněmu ani v zemských sněmech," řekla s tím, že díky výrazným volebním ziskům může AfD nabízet silnou alternativu k politice Merkelové.

Místopředseda AfD Alexander Gauland označil výsledek AfD v dnešních volbách za jasné odmítnutí kancléřčiny uprchlické politiky. "Toto je odpověď na morální imperialismus Merkelové," řekl k ziskům své strany. "Máme v uprchlické politice jasné stanovisko - žádné běžence nechceme. Lidé, kteří nás volili, se s touto naší politikou ztotožňují," uvedl.

Změnu imigrační politiky žádá i CSU, sesterská strana kancléřčiny CDU. "Špatný výsledek CDU ve třech zemských volbách má příčinu v politice neomezeného a neřízeného přílivu běženců. Jediným logickým dopadem tohoto výsledku je výrazná úprava kurzu v uprchlické politice," řekl místopředseda poslaneckého klubu CSU ve Spolkovém sněmu Hans Michelbach.

Výsledky zemských voleb v Německu (po sečtení 2/3 hlasů)
Sasko-AnhaltskoBádensko-WürttenberskoPorýní-Falc
CDU30,027,031,8
SPD10,512,736,2
Zelení5,030,55,2
AfD24,814,912,7
Levice16,03,03,0
FDP5,08,36,2
zdroj: ARD

O volby byl velký zájem, mnohem větší než před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám