Hlavní obsah

Policisté v Kolíně nad Rýnem po Silvestru opět čelí kritice. Letos to prý přehnali

– Kolín nad Rýnem

Policie v německém Kolíně nad Rýnem po silvestrovské noci opět čelí kritice. Zatímco loni během novoročních oslav nezvládala u nádraží řádění gangů Severoafričanů okrádajících a obtěžujících Němky, tentokrát to údajně s agilitou naopak přehnala, uvádí německý web n-TV. Tvrdě se do policistů pustila šéfka Zelených Simone Peterová, ale jejich tvrdý postup nekritizovala jen opozice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie čelí kritice za přílišnou agilitu při silvestrovských oslavách v Kolíně nad RýnemVideo: Reuters

 
Článek

Peterová přiznala, že vysoký počet policistů v centru města výrazně omezil násilí a útoky. „Objevila se tu ale otázka ohledně uměřenosti a legality, když bylo skoro tisíc lidí zkontrolováno a část byla zadržena,“ dodala pro deník Rheinische Post s tím, že přístup policie vyvolává otázku, zda nešlo o diskriminaci jedné populační skupiny.

„Dělalo se to proto, aby se předešlo dalšímu opakování toho, co se stalo minulý rok,“ řekl policejní prezident Jürgen Mathies a dodal, že se kvůli prevenci prováděly adekvátní zásahy.

Příslušníci sboru podle něj zastavili na 650 Severoafričanů v centru města a u hlavního nádraží. Ohradil se ale proti tomu, že by kontroly byly rasově zaměřené. Zdůraznil, že kromě nich byl zkontrolován ještě značný počet návštěvníků, kteří v očích orgánů „nevypadali severoafricky“.

Agresivita se podle něj podle očekávání projevovala především u mladých mužů.

Kritizovaný novotvar 

Policie čelí kritice také kvůli použití novotvaru Nafri vzniklého z dlouhého slova Nordafrikaner (Severoafričané). Aby ušetřila znaky, použila ho v tweetu: „Na Hl. n. bylo právě zkontrolováno několik set Nafriů (něm. Nafris).“

Foto: Henning Kaiser, ČTK/AP

Betonové zábrany a policejní vozy u kolínské katedrály

„Je zcela neakceptovatelné, aby státní orgány, jako je policie, používaly pro nějakou skupinu obyvatel takového dehonestujícího pojmu jako Nafris pro Severoafričany,“ řekla Peterová. Termín jako „vysoce nelidský“ označil i politik SPG a bývalý šéf Pirátů Christopher Lauer: „Jestliže tak byly stovky lidí označeny o silvestrovské noci, je to paušální odsouzení celé skupiny obyvatel.”

Mathies už v neděli připustil, že termín Nafri by se neměl používat v kontaktu s vnějškem. Dodal, že však nemůže být nijak popřen rostoucí počet trestných činů spáchaných lidmi z oblasti Severní Afriky a že na to musí police reagovat. Vyzdvihl ale přitom skutečnost, že naprostá většina Severoafričanů žijících v Německu zákon nepřestupuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám