Hlavní obsah

Policista lustroval Kuciaka, půjde na dva roky do vězení a zabaví mu majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý šéf finanční zpravodajské jednotky slovenské Národní kriminální agentury NAKA Pavol Vorobjov, který nezákonně lustroval novináře Jána Kuciaka a další lidi, se domluvil s prokurátorem na vině a trestu. Specializovaný trestní soud v pondělí dohodu schválil. Vorobjov půjde na dva roky do vězení a propadne mu veškerý majetek. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Michal Smrcok, ČTK/AP

Zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

Soud uznal expolicistu vinným ze založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny, přijímání úplatků, zneužívání pravomocí veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Vorobjovovi hrozilo pět až dvanáct let vězení, ale aktivně spolupracoval s vyšetřovateli, proto mu mimořádně schválili nižší trest.

Vorobjov stráví dva roky ve vězení s minimálním stupněm ostrahy, propadne mu rodinný dům a zahradní domeček v Nitře. „Součástí trestu je také zákaz činnosti v orgánech veřejné moci na sedm let,“ uvádí se v rozsudku.

Památník zavražděného novináře Kuciaka má podobu otevřené rány

Evropa

Vorobjov se přiznal, že nezákonně lustroval téměř třicet novinářů včetně Kuciaka, a to krátce poté, kdy investigativnímu novináři vyhrožoval podnikatel Marian Kočner, že na něho a jeho rodinu bude „hledat špínu“.

Ján Kuciak byl v roce 2018 zavražděný společně se svou snoubenkou v jejich rodinném domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám