Hlavní obsah

Policie zbourala část slumu v Calais

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais

Francouzská policie v pátek začala se soudem nařízeným vyklízením a částečnou likvidací slumu migrantů v Calais, který si pro otřesné podmínky, jež v něm panují, vysloužil nelichotivou přezdívku Džungle. Vláda slibuje, že všem migrantům poskytne náhradní přístřeší, to by ale běženci museli spolupracovat a nastoupit do přistavených autobusů, což se nestalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úřady začínají evakuovat tábor v CalaisVideo: Reuters

 
Článek

„Řeči (migrantů) se stáčí vždy na stejné téma. Říkají: 'Nepřišli jsme proto, abychom zůstali ve Francii. Chtěli jsme do Anglie',“ líčil agentuře Reuters Zimako Jones, který přímo v Džungli postavil školu.

Většina migrantů podle něj v oblasti Calais zůstala, protože dál žije svůj britský sen.

Lhůta, kterou daly francouzské úřady asi tisícovce migrantů na opuštění tábora, vypršela už v úterý, policie ale zakročila až v pátek. Varovala před tím, že má nakázáno v případě potřeby použít násilí.

K významnějším incidentům nicméně nedošlo. Migranti, kteří při likvidaci tábora přišli o alespoň provizorní přístřeší, podle agentury Reuters dostanou náhradní ubytování.

Vláda lže, tvrdí neziskovka

Problém je v tom, že se podle humanitárních pracovníků nedostane na každého, protože je prý migrantů mnohem víc, než úřady deklarují.

„Týká se to tří tisíc lidí, vláda ale hovoří o tisícovce a má tedy připraveno jen tisíc míst. Kam ale půjdou zbylé dva tisíce? To nám dělá velké obavy. Pořád je velká zima, ještě není jaro. Jak může soudce akceptovat, že k něčemu takovému dojde v zimě, když jsou navíc mezi nimi ženy a děti bez doprovodu?,“ rozčiluje se Maya Konfortiová z humanitární organizace L'Auberge des Migrants.

Části džungle, kde vyrostly improvizované školy, modlitební místa, právní poradny a dokonce i divadla, zbořeny nebudou, aby se v nich mohli migranti i nadále scházet a využívat služby humanitárních agentur.

Čtyři tisíce lidí

Podle odhadů úřadů v Calais žije ve slumu na severním okraji tohoto přístavního města okolo čtyř tisíc lidí. To je sice méně než v září, kdy se ve slumu tísnilo šest tisíc migrantů, cílem je ale snížit obsazenost tábora na zhruba dva tisíce lidí. Likvidace vybraných částí tábora tak bude pokračovat.

Snahy migrantů dostat se do kamiónů či na trajekty mířících do Spojeného království vyostřily britsko-francouzské vztahy a přítomnost migrantů začala vadit i obyvatelům Calais.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám