Hlavní obsah

Policie vyhnala demonstranty z barcelonského náměstí, 121 zraněný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Obušky a gumové projektily použili v pátek španělští policisté proti desítkám mladých lidí v Barceloně, kteří protestovali proti nezaměstnanosti a špatné ekonomické situaci v zemi. Ostrý střet si vyžádal 121 zraněných. V sobotu o tom informoval o tom server allvoices.

Článek

Konflikt propukl poté, co se policisté snažili dočasně rozpustit provizorní tábor asi dvou stovek demonstrantů na náměstí Placa de Catalunya. To chtěli vyčistit kvůli možným sobotním oslavám fanoušků po fotbalovém zápase Barcelony s Manchesterem United v Londýně. Demonstranti by se pak mohli vrátit.

Prostestující, kteří na místě po dvanáct dnů protestovali proti nezaměstnanosti, neúsporným opatřením a korupčními reakcemi politiků na hospodářskou krizi, se však odmítli hnout.

Podle serveru York Daily Record pak došlo ke střetu, při němž bylo zraněno 84 demonstrantů  a 37 policistů. Informaci serveru sdělil Felip Puig, mluvčí katalánského ministerstva vnitra. Podle něj policisté použili nejen obušky, ale i gumové projektily, a několik varovných výstřelů. Na záznamech ze střetu je vidět, jak policisté některé demonstranty odvádějí pryč. Puig však počet odvedených ani rozsah zranění nepotvrdil. Sdělil jen, že jeden z protestantů měl zlomenou ruku.

Mladým vadí nezaměstnanost a korupce

"Mohu vás ujistit, že demonstranti byli agresivní a útočili na policisty kameny, kusy dřeva i spreji. Strkali do nich a bili je," řekl Puig.

Za téměř dva roky recese stoupla míra nezaměstnanosti ve Španělsku na 21,3 procenta, což je nejvyšší v eurozóně. Mezi mladými lidmi ve věku 16 až 29 let je pak až 35 procent. Mnoho mladých vysokoškoláků nemůže najít práci. Hlavním problémem země je zadlužení.

Největší protesty v zemi se odehrály před krajskými volbami minulý víkend v Madridu na náměstí Puerta del Sol. Zúčastnily se jich desítky tisíc lidí. Pořádková policie situaci sledovala, ale proti demonstrantům nezasáhla. Na náměstí zbylo v pátek asi 500 lidí. Provizorní tábory vznikly i v některých dalších městech, ale podle informací serveru v nich lidé zůstanou nanejvýš pár dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám