Hlavní obsah

Policie v Polsku zavřela 800 obchodů s psychotropními látkami

Právo, Pavel Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská policie zavřela v sobotu 797 obchodů, v nichž se prodávaly stimulanty a psychotropní látky. Podle policistů jsou prodávané zboží drogy. Po užití látek zemřelo několik lidí, proto policie zasáhla.

Foto: Novinky

Článek

Zátahu se účastnily tři tisíce policistů a stovky hygieniků. Rozhodla o něm vláda.

Problém s prodejem stimulantů byl v Polsku už delší dobu, látky se formálně prodávaly pro sběratelské účely, nebo je obchodníci vykazovali jako hnojiva pro rostliny.

Lidem je pak nabízeli jako alternativu drog s tím, že nejsou zdraví škodlivá. Několik konzumentů po jejich požití ale zemřelo. Naposledy 23letá žena ve Štětíně a tři muži ve věku 20-23 let v Krakově, Lodži a městě Zgiera.

Mladík nespal 15 týdnů

V nemocnicích jsou desítky mladých lidí, kteří po požití látek upadli do bezvědomí. V Polsku se mluví i o mladíkovi, který po konzumaci látky nespal 15 týdnů.

„Bleskově a mimořádně přísně zakročíme proti všem, kdo zneužili zákony a chtějí ničit životy mladým lidem," prohlásil v sobotu ve Štětíně premiér Donal Tusk. Dodal, že už v úterý vláda přijme novelu zákona o boji proti narkomafii, který bude s vývojem kolem stimulačních drog počítat.

Podle slov šéfa polského toxikologického úřadu Piotra Burdeho se dosud stimulanty v zemi prodávali legálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám