Hlavní obsah

Policie v pohraničí s Německem ulovila přes kilo pervitinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norimberk

Bavorští a čeští policisté a celníci při společné operaci v pohraničí zachytili přes kilogram pervitinu. Německá spolková země se s masivním nárůstem dovozu této drogy v posledních letech potýká. Za celý rok 2012 Bavoři zajistili asi 23 kilogramů pervitinu, o šest kilogramů více než o rok dříve. Oznámili to ve čtvrtek představitelé bezpečnostních složek obou zemí na tiskové konferenci v bavorském Norimberku.

Článek

Rozsáhlá kontrolní akce Speedway II zaměřená především na pašování narkotik se uskutečnila od července do prosince loňského roku. Na německé straně hranice při ní padlo detektivům a celníkům do ruky 900 gramů drogy a na české 265 gramů.

Kromě pervitinu, v Německu nazývaného crystal, při druhé takové akci svého druhu zabavili dohromady pět kilogramů marihuany, půl kilogramu hašiše, na 4200 kusů ilegální pyrotechniky a vícero malých zbraní.

„Tyto akce mají ten význam, že nám prohloubí spolupráci a zrychlí výměnu informací," uvedl ředitel české Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Vysvětlil, že zatímco ČR „je více zaměřena na organizované formy drogové trestné činnosti, německá strana v důsledku zvýšeného zájmu jejich občanů (o český pervitin) staví pořádkové síly do cesty běžné přeshraniční distribuci. Frydrych upozornil, že by se společné operace mohly v budoucnu opakovat.

V ČR se vyrobí deset tun drogy

S přílivem pervitinu z Česka se Bavorsko, stejně jako druhá sousední německá spolková země Sasko, potýká poslední tři roky. Zatímco v roce 2009 zadržely bavorské úřady ani ne kilogram této drogy, o dva roky později už to bylo 17 kilogramů a loni ještě o šest kilogramů více. Stále je to ale jen zlomek odhadovaných deseti tun pervitinu, jež se v Česku údajně vyrobí. Polovina z toho jde na export.

Bavorští politici loni českým úřadům vyčetli, že drogy do Německa proudí i díky údajně příliš liberální drogové politice v ČR. České ministerstvo vnitra nyní zvažuje, že právní úpravu regulující držení drog pro vlastní potřebu zpřísní.

Reklama

Výběr článků

Načítám