Hlavní obsah

Těžkooděnci vyrazili proti demonstrantům v Minsku, ženy si před ně klekají

Minsk

Desítky tisíc lidí se v den narozenin běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vydalo v Minsku demonstrovat proti současné hlavě státu. Ministerstvo vnitra oznámilo, že dosud bylo zatčeno 125 účastníků protestů. Pořádkové síly se snaží demonstraci potlačit, některé ženy si před těžkooděnce klekají nebo lehají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těžkooděnci vyrazili proti demonstrantům v MinskuVideo: Reuters

 
Článek

Mezi zatčenými je také reportér ruské tiskové agentury TASS Ivan Kolyganov, jenž byl zadržen v hotelovém pokoji, ze kterého podle zpráv agentury od svého příjezdu do Minsku nevyšel.

Členové pořádkových sil podle DPA pomocí terénních aut s mřížemi na předních náraznících vytlačovali lidi, některé ženy si před ně lehaly či klekaly na ulici.

Hlavní dav se přesunul k válečnému památníku Stella na Vítěznou třídu poté, co bezpečnostní složky zatarasily náměstí Nezávislosti, aby zabránily masovým demonstracím poblíž vládních budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v MinskuVideo: AP

Policie také zvýšila ochranu Paláce nezávislosti, tedy sídla prezidenta Lukašenka, který v neděli slaví své 66. narozeniny. Protestující před palácem ironicky skandují směrem k prezidentovi „Sašo, vyjdi ven, přišli jsme ti blahopřát”.

Putin a Lukašenko se telefonicky domluvili na schůzce v Moskvě

Evropa

Úřady nedělní demonstraci nepovolily a varovaly před použitím síly. „Přesto protestujeme na různých místech města,“ citovala agentura DPA 33letou Mariju, která s dalšími ženami přes policejní zátarasy házela dýně, což je znak toho, že dívka nemá zájem o nápadníka.

Foto: Tut.by, Reuters

Demonstranti s vlajkami nezávislého běloruského státu

„Diktátor má narozeniny, toto je náš dárek – dýně v tomto případě jsou znakem toho, že jím pohrdáme,“ řekla. U sídla běloruské KGB došlo ke krátké potyčce mezi demonstranty a příslušníky policejních jednotek OMON.

Proti Lukašenkovi protestovaly tisíce lidí, policie tentokrát zkrotla

Zahraniční

Bělorusko zažívá největší protesty a stávky od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko. Opozice výsledky považuje ze zfalšované a jako mnoho západních zemí je neuznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám