Hlavní obsah

Policie obvinila šéfa loterijní společnosti Tipos z praní špinavých peněz

– Bratislava
Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenská policie ve čtvrtek obvinila šéfa národní loterijní společnosti Tipos Jána Barcziho a šéfa IT oddělení společnosti Miloše Prelece. Oba jsou podezřelí z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z legalizace příjmu z trestné činnosti.

Foto: tvnoviny.sk

Šéfa loterijní společnosti Tipos Jána Barcziho vyvedli policisté v poutech.

Článek

Policie oznámila, že v pátek bude soud rozhodovat o uvalení vazby na oba obviněné. „Vůči dvěma zadrženým osobám bylo vzneseno obvinění a zároveň byl zpracovaný návrh na jejich vzetí do vazby,“ potvrdila pro agenturu TASR mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová. „O návrhu bude v pátek rozhodovat specializovaný trestní soud v Banské Bystrici,“ dodala mluvčí soudu Katarína Kudjaková.

Slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) podnikla v úterý razii v bratislavském sídle Tiposu a policisté v poutech odvedli jejího šéfa Barcziho. Podle slovenských médií se přes Tipos propíraly ve velkém špinavé peníze. Barczi stojí v čele společnosti od roku 2015. Jeho loňský příjem podle serveru dosáhl částky 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun).

Peníze z nelegálních aktivit

Jediným akcionářem společnosti Tipos je stát. Ministerstvo financí, které akcionářská práva vykonává, vyjádřilo zneklidnění nad situací v loterijní společnosti. Podle webu aktuality.sk měly propírání peněz umožnit tzv. hráčské účty, z nichž se peníze dostávaly na osobní účty v bankách.

Ve slovenské národní loterijní společnosti Tipos se měly prát špinavé peníze

Evropa

Tipos měl umožnit hráčům posílat peníze z hráčských kont na soukromé účty bez toho, aby jejich majitelé podávali sázky. „U transakce se neuvádí, zda se jedná o výhru, či nikoli,“ dodal web aktuality.sk. Hráči si tímto způsobem mohli podle webu legalizovat peníze z nelegálních aktivit, jako jsou drogy, úplatky, krádeže a další druhy trestné činnosti. Server tvrdí, že tímto způsobem bylo převedeno 20 až 27 milionů eur (510 až 688 milionů korun). Tipos loni na jaře zrušil pro porušení pravidel 140 hráčských účtů.

Tipos nabízí v elektronické formě různé hazardní hry včetně možnosti sázet v tradičních číselných loteriích. Kromě toho provozuje rovněž účtenkovou loterii. Tržby Tiposu z hazardních her dosáhly loni téměř 474 milionů eur (12,1 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám