Hlavní obsah

Policie dopadla dvojici podezřelou z útoků na řetězec IKEA

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Bomby a nálože, které od 30. května do 2. září vybuchovaly v obchodech řetězce Ikea v Belgii, Holandsku, Francii, Německu a Česku, mají zřejmě na svědomí dva Poláci. Informovala o tom v sobotu Gazeta Prawna odvolávající se na prohlášení hlavního velitele polské policie Andrzeja Matejuka.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté hlídkují u místa, kde byl nalezen výbušný systém.

Článek

„U dvou zadržených 39letých Poláků jsme našli množství důkazů, které jednoznačně potvrzují jejich vinu,“ informoval Matejuk. Dodal, že je to jeden z největších úspěchů polské policie za uplynulých deset let.

Polská policie zadržela podezřelé v jejich automobilu na území Kujavsko-pomořského vévodství. Našla u nich mimo jiné laptopy, mobilní telefony, ale také masky a oblečení, ve kterých páchali trestnou činnost. „Jsme si jisti, že mezi zadrženými je též mozek celé zločinecké skupiny,“ uvedl Matejuk.

Podle něj je jeden z mužů zakladatelem speciálního bankovního konta, na které zločinci požadovali vyplacení výkupného. Například po instalování poslední bomby v Praze žádali vyplacení šesti miliónů eur a v případě zpoždění platby hrozili dalšími útoky.

„Jeden ze zadržených, Mikolaj G. byl už v minulosti trestaný za distribuci a prodej narkotik. Druhý, Adam K. v minulosti pracoval jako manažer v několika velkých mezinárodních společnostech a kromě toho také ovládal čtyři cizí jazyky,“ informoval mluvčí polské policie Mariusz Sokolowski. Dodal, že prokuratura ve Vratislavi už oba zadržené obvinila z vydírání a ohrožování zdraví a života mnoha lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám