Hlavní obsah

Poláky děsí nová zabijácká droga, uživatelé se chovají jako divá zvěř

Právo, Pavol Minárik, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polské protidrogové struktury bijí na poplach: zemí se šíří nová, velmi agresívní psychotropní látka s příznačným názvem Mocnář. A rychle se ukázalo, jak zákeřný je to zabiják: za krátkou dobu výskytu už má v Polsku na svědomí osmnáct životů. Jen ve Slezském vojvodství se jí otrávilo přes 900 hlavně mladých konzumentů ve věku od 14 do 18 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Další stovky se stejně těžkou intoxikací hospitalizovali v Lodžském, ale i jiných, především jihopolských vojvodstvích, potvrdil v televizi hlavní polský hygienik Marek Posobkiewicz.

„Mocnář je syntetická droga, je osmsetkrát silnější než například marihuana. Nenávratně ničí lidem zdraví nebo je rovnou zabíjí,“ upozornil ministr zdravotnictví Marian Zembala.

„Některé z intoxikovaných navzdory rychlému zásahu lékařů už nelze zachránit, protože droga jim úplně zničila mozek, trvale poškodila játra a ledviny. Pokud kóma přežijí, jaký je asi čeká život?“ upozornil Boguslaw Okopieň, hlavní specialista na klinickou farmakologii ministerstva zdravotnictví.

Obsahuje i benzín, ředidla a mast proti hemeroidům

„Konzumenti drogy se chovají nepředvídatelně a nekontrolovatelně agresívně – jako divá zvěř. Některé nedokáže udržet ani pět dospělých mužů. Útočí na zdravotnický personál, demolují zařízení,“ popsal situaci ministr. „Hezky balená droga se přitom dá sehnat stejně jednoduše jako lístek na tramvaj,“ řekl Zembala.

Stát přitvrdil
Od 1. července platí v Polsku nové předpisy. Podle nich jsou výroba a šíření syntetických drog hodnoceny stejně jako ty klasické
Za jejich prodej hrozí osm let vězení
Držení se trestá třemi roky za mřížemi

Chemické složení mocnáře, jehož dávka stojí kolem dvaceti zlotých (130 korun), zatím není přesně známé. Podle dosavadních zjištění polské policie kromě sušených rostlin obsahuje například benzín, ředidla syntetických barev a mast na hemeroidy.

„Prodejci drogu na trhu oficiálně prodávají maskovanou jako osvěžovač vzduchu, sůl do koupele, čistič obrazovek počítačů, mincí či vzácných kovů. Kupujícím přesně vysvětlí, jak ji užívat,“ popsal v TVN24 praxi dealerů toxikolog Eryk Matuszkiewicz.

Vláda znovu vytáhla do boje

Polská vláda vyhlásila v pondělí výrobcům a distributorům mocnáře a dalších 114 psychotronik válku. Avšak přesně stejným tažením jim hrozil už v roce 2010, po několika náhlých úmrtích dětí a mladých lidí na jiné drogy, tehdejší premiér Donald Tusk.

„Prodejny těchto vysoce nebezpečných látek u nás zmizí navěky,“ prohlásil Tusk poté, co policie vpadla do 1378 prodejen a skladů a zlikvidovala je. Počet mrtvých a otrávených tehdy následně výrazně klesl. Teď však tento nebezpečný byznys běží znovu na plné obrátky, především prostřednictvím internetu a kurýrní pošty.

A co u nás?

Drogy, jak známo, neznají hranice a z jižního Polska je to k nám jen skok. Jak to tedy vypadá v přilehlém teritoriu, a sice na severu Moravy a ve Slezsku? Mocnář tam podle všeho ještě neudeřil.

„V poradně se zatím nikdo neobjevil. Žádné informace o tomto druhu dosud nemáme,“ řekl v pátek Právu Břetislav Kantor, vedoucí ostravské drogové poradny Renarkon.

„Těch nových syntetických drog se ale ročně objevují stovky. Například před třemi měsíci jich bylo zakázáno dalších šestnáct. Jenže deset se zakáže, a hned je na trhu dalších deset nových. Oni vždy změní jen malou část chemického řetězce a vznikne nové zboží,“ vysvětlil Kantor.

Konzumenti tvoří uzavřenou skupinu a tyto drogy si objednávají přes internet hlavně z Budapešti,“ upozornil šéf poradny, kterého ročně vyhledá se žádostí o pomoc přes 400 klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám