Hlavní obsah

Poláci si posvítí na „pomlouvače” v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská nevládní organizace, podporovaná polským ministerstvem zahraničí, oznámila vytvoření sítě zpravodajů v zahraničí, kteří mají informovat o pomluvách namířených proti Polsku. Podle agentury AFP organizace Tvrz dobrého jména (Reduta Dobrego Imienia; RDI) k tomuto účelu vytvořila aplikaci pojmenovanou Rytíř, která má usnadnit psát a posílat přes internet informace o „předpokládaných pomluvách” odhalených v zahraničních médiích.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská premiérka Beata Szydlová

Článek

Stálí zpravodajové a dobrovolníci mají „upřesňovat zemi a jazyk pomluvy, popsat událost, způsob medializace pomluvy”, uvedla RDI na svém webu. Pak mají v případě nutnosti žádat opravu pomlouvačného tvrzení.

Internetová stránka pro přístup k této aplikaci je označena logem organizace a rovněž polského ministerstva zahraničí.

„Chceme, aby polská diaspora jednala společně pro dobro Polska. Počínaje individuálním upozorňováním na lži poškozující pověst Polska,” napsala předsedkyně RDI Mira Wszelaková na webu organizace. „Zprávy západních médií o Pochodu nezávislosti ukazují, že takováto akce je nezbytná,” dodala.

Některá zahraničí média označila zmíněný velký pochod – zorganizovaný ve Varšavě krajní pravicí v sobotu 11. listopadu na den polské nezávislosti – za manifestaci „fašistů”, protože se na něm objevilo několik hesel rasistického charakteru. Toto hodnocení celé akce polskou vládu značně popudilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám