Hlavní obsah

Poláci hledají oporu v tvrdém alkoholu. Spotřeba hrozivě roste

Právo, Novinky, PM, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Spotřeba alkoholu u našich severních sousedů v minulém roce dramaticky vzrostla. Poláci loni za pivo, víno a lihoviny utratili 40 miliard zlotých. To je v přepočtu 240 miliard korun. Jedná se o meziroční nárůst o rekordních 7 procent. Patrný je navíc příklon k destilátům. V neděli na to s odvoláním na průzkum agentury Nielsen upozornila televize TVN24.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Lidé od vypuknutí pandemie zůstávají izolovaní. Jejich společenský život se omezil na minimum, nemohou navštěvovat kina, divadla ani restaurace, a tak v úkrytu svých domovů sahají po vysokoprocentním alkoholu,“ uvedla Daria Suchackaová ze sdružení Monar bojujícího s alkoholismem.

Polští katolíci varují před vakcínou. Náš pozemský život je v rukou božích, vysvětlují

Koronavirus

Zatímco spotřeba vína loni v Polsku vzrostla o 8 procent, zájem o whisky stoupl o 15 procent a prodej ginu vzrostl meziročně dokonce o 26 procent. „Náhlý přechod na tvrdý alkohol je velmi nebezpečný a jeho dopad na lidské zdraví mimořádně destruktivní,“ varoval Jan Chodkiewicz z centra prevence a léčby závislostí v Lodži.

Pokud někdo nárazově vypije půllitr vína anebo deci vodky, není to takový problém. Jestliže to ale dělá denně po několik měsíců, jako to teď dělá čím dál víc Poláků, problém to je a vážný, upozornila TVN24.

Reklama

Výběr článků

Načítám