Hlavní obsah

Pojišťovna vyplatí lidem ze zničeného domu v Prešově desítky milionů korun

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Z pojistky bytového domu na Mukačevské ulici číslo 7 v Prešově, který šestého prosince zničil výbuch plynu a následný požár, vyplatí pojišťovna Generali přes dva miliony eur (téměř 51 milionů korun). Při tragédii přišlo o život osm lidí, tělo jedné ženy se nenašlo. Další v přepočtu desítky milionů korun se sešly na sbírkových účtech. Ve zničeném domě bylo zhruba 50 bytových jednotek, lidé přišli o všechno.

Foto: Facebook město Prešov

Z paneláku zůstala jen hromada sutin.

Článek

U zmíněné pojišťovny byl pojištěn celý dvanáctipodlažní panelák. „Pojistné plnění přislouchající poškozeným po odečtení nároků třetích stran bude poukázáno na účet společenství vlastníků bytů,“ citovala agentura TASR ředitele úseku pojistných událostí pojišťovny Juraje Páleše. K výplatě dojde v nejbližších dnech.

U stejné pojišťovny měli pojištěné byty také někteří obyvatelé paneláku. „Našim klientům jsme už vyplatili přes sto tisíc eur z pojištění majetku. Klientům posíláme celé pojistné plnění bez záloh, protože likvidace probíhá ve zrychleném režimu,“ konstatoval Páleš. První platby pojišťovna poskytla už desátého prosince.

Foto: Policie SR

Fotografie trosek zničeného domu po výbuchu v Prešově

V souvislosti s tragédií nahlásili klienti pojišťovně celkem 30 pojistných událostí. Jednalo se o škody z pojištění majetku, konkrétně šlo poškozené byty ve zničeném paneláku, ale také v okolních domech, na nichž tlaková vlna rozbila okna, balkonové výplně nebo poškodila dveře a okenní rámy. Z havarijního pojištění nahlásili klienti škody na motorových vozidlech, která byla v době výbuchu zaparkovány před panelákem.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v paneláku v PrešověVideo: Zdroj: Reštaurácia AL Dente, Mukačevská ulice, Prešov

Bytový dům byl natolik poškozený, že bylo rozhodnuto o asanaci celého paneláku. Od 16. do 18. prosince vykonala práce česká firma Cannoneer group pomocí speciálního bagru s teleskopickým ramenem za symbolické jedno euro.

Lidé posílají miliony

Zatím není jasné, zda se na místě zničeného paneláků postaví nová bytovka. „Obyvatelé zničeného paneláku dostanou peníze ze sbírky. Pak se mohou rozhodnout, zda se složí a postaví nový bytový dům. Bude to na jejich rozhodnutí. Jsou vlastníky bytů, my nemůžeme rozhodovat za ně,“ řekla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Na transparentním účtu města je 3,2 milionu eur (přes 81 milionů korun) a ještě k nim přibude 800 tisíc eur (přes 20 milionů korun) ze sbírky televize Joj. Z této částky se bude vyplácet 500 eurový příspěvek obyvatelům domu číslo 7 po dobu šesti měsíců a obyvatelům tlakovou vlnou poškozeného sousedního domu číslo 9 po dobu tří měsíců.

Záznam: Bourání části zdemolovaného domu v PrešověVideo: Markíza/tvnoviny.sk

Obyvatelům zbouraného domu bude vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 10 tisíc eur (254 tisíc korun) na jeden byt, pro obyvatele devítky ve výši tři tisíce eur (přes 76 tisíc korun korun). Zbytek peněz bude rozdělen mezi obyvatele zbourané bytovky podle metrů čtverečních rozlohy původního bytu. „Finanční prostředky budou vyplaceny nejpozději do 29. února 2020,“ potvrdil mluvčí Prešova Vladimír Tomek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám