Hlavní obsah

Podvodníka hledaného v Česku irský soud propustil

– Dublin
Právo, Michael Švec

Ladislava Kliera (39) hledá česká policie už pět let. Za podvod byl pravomocně odsouzen Okresním soudem v Plzni, do výkonu trestu ale nenastoupil. Před několika dny ovšem stanul i před irským soudem. Ten jej sice uznal vinným z podvodu, pustil jej ale na svobodu. O případu informoval irský tisk.

Článek

Klier podle irských zpráv před dvěma lety přišel do půjčovny nářadí Active Tool Hire & Sales v irském Tallaghtu, kde si pod falešnou identitou vypůjčil strojní sortiment za 4800 eur (zhruba 120 tisíc Kč). V půjčovně ale uvedl jméno Malik Abdual a falešnou adresu. Zároveň předvedl značnou dávku sarkasmu, neboť si k této akci vzal na sebe tričko s výmluvným nápisem „Trust me,“ tedy „Věř mi“.

Pro policisty nebyl problém Kliera, jejž při činu natočily průmyslové kamery, najít. Pachatel se později přiznal, že do půjčovny šel už s tím, že vypůjčené nářadí obratem prodá.

Přestože česká policie na Kliera vydala evropský zatykač, soudce Tony Hunt Čecha nakonec propustil s tím, že se musí třikrát týdně hlásit na policejní stanici.

Konečný rozsudek ale Hunt odložil: dal Klierovi šanci do ledna splatit tři čtvrtiny ceny zašantročených strojů. Pokud to nesplní, čekají ho obecně prospěšné práce.

Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká ve čtvrtek Právu potvrdila, že na Kliera byl vystaven národní i evropský zatykač. „Jsme v kontaktu s irskými kolegy,“ doplnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám