Hlavní obsah

Podpálení synagogy byla přiměřená kritika izraelské politiky, rozhodl německý soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokus vypálit synagogu v německém Wuppertalu v Severním Porýní-Vestfálsku byl přiměřený krok, který měl vyjádřit nesouhlas s politikou Izraele v pásmu Gazy. Tak zní rozsudek vrchního zemského soudu, který potvrdil rozhodnutí oblastního soudu z února 2015, napsal server listu The Jerusalem Post.

Foto: Profimedia.cz

Synagoga v německém Wuppertalu.

Článek

Oba soudy odmítly antisemitský motiv, zapálení synagogy mělo podle nich obrátit pozornost ke konfliktu v Gaze, sdělil Johannes Pinnel, mluvčí Vrchního zemského soudu ve Wuppertalu.

Trojice útočníků ve věku 20, 26 a 31 let hodila koncem července roku 2014 na vstup do synagogy Molotovovy koktejly a poté z místa činu uprchla. Na oheň upozornil svědek, který bydlí nedaleko. Včasným zásahem hasičů nebyla budova výrazně poškozena. Útok způsobil škodu za asi 800 euro (zhruba 22 tisíc korun). Policie později muže zadržela a ti stanuli před soudem.

V polovině února 2015 vyfasovali podmínku a museli odpracovat několik hodin veřejně prospěšných prací. Už tehdy soud zamítnul antisemitský motiv útoku s tím, že zapálení synagogy v Německu mělo „obrátit pozornost ke konfliktu v Gaze“. Důvodem pro extrémně mírné tresty bylo to, že muži byli pod vlivem alkoholu, škoda na budově synagogy byla nízká a nikdo se nezranil, napsal list The Jerusalem Post.

Svědek, který bydlí v blízkosti synagogy a který na místo činu zavolal policii, řekl, že den před zapálením židovského svatostánku někdo na jeho omítku nasprejoval nápis „Free Palestine“ (Svobodná Palestina).

Původní synagoga ve Wuppertalu vyhořela do základů během Křišťálové noci v roce 1938.

Reklama

Výběr článků

Načítám