Hlavní obsah

Poblíž Bratislavy se tajně scházejí neonacisté téměř z celé Evropy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V západoslovenské obci Plavecký Mikuláš, ležící jen 60 kilometrů od Bratislavy, se konají neonacistické koncerty, na nichž se scházejí extremisté z celé Evropy od Británie po Rusko. Týdeník Plus 7 dní upozornil, že policie proti těmto akcím nezakročila. Ta jen připustila, že situaci monitoruje.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Martin Smiško, velitel národní jednotky boje proti terorismu a extremismu, podtrhl, že někdy se činnost neonacistů těžce prokazuje. „Hajlování v uzavřeném prostoru s uzavřenou skupinou je těžko dokazatelné,“ řekl deníku Sme.

Obec leží jen 50 kilometrů od hranice ČR, na skok to sem mají i neonacisté z Rakouska a Maďarska. Extremisté koupili před několika lety kravín na okraji obce a začali tu pořádat koncerty. Místo je v této komunitě natolik známé, že extremisté na plakátech a pozvánkách uvádějí pouze „Místo: jako vždy SK“.

Česká policie na to upozorňovala už před pěti lety

V obci se sedmi sty obyvateli hrála už americká kapela Bound for Glory, která zpívá o árijských národech, nebo britská skupina Brutal Attack, připomínající „árijským dětem bílou hrdost“. Vystoupila zde i japonská nebo ukrajinská neonacistická kapela, když pod hákovým křížem zazněla výzva k zavedení bílého teroru.

Týdeník Plus 7 dní konstatoval, že česká policie už v roce 2012 ve své zprávě o extremismu upozornila na neonacistické akce v Plaveckém Mikuláši a tamní kravín označila slovem Skinhouse. „Na území SR se konají koncerty určené také českým pravicovým radikálům. Příkladem je Skinhouse v Plaveckém Mikuláši,“ sdělila Policie ČR. Podle její zprávy se ve Skinhouse jen v roce 2012 konalo šest koncertů s „českou organizační účastí“.

Fotografie, které týdeník Plus 7 publikoval, zachycují extremisty v tričkách se symboly třetí říše při hajlování. Časopis připomíná, že za války obec vypálili nacisté a za pomoc partyzánům zde postříleli třináct lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám