Hlavní obsah

Po očkování zemřel na Slovensku chronicky nemocný muž

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po očkování vakcínou společnosti Pfizer/BioNTech zemřel na Slovensku devětasedmdesátiletý muž, který trpěl několika chronickými nemocemi. Právě ty určila pitva jako hlavní příčinu úmrtí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí státního ústavu pro kontrolu léčiv Magdaléna Jurkemíková nicméně agentuře TASR řekla, že k celkovému zhoršení stavu přispěly také jinak mírné nežádoucí účinky po očkování, jako je horečka a slabost.

Podle mluvčí se podobné případy objevily také v několika dalších evropských zemích. „Jedná se o případ podobný těm, které známe z Norska, Německa a jiných evropských zemí,“ dodala Jurkemíková.

Očkování je nakloněná více než polovina Slováků

Evropa

Na Slovensku dosud očkovali proti covid-19 celkem 102 692 lidí a tamní ústav pro kontrolu léčiv evidoval 353 hlášení o nežádoucích účincích po vakcíně Comirnaty společnosti Pfizer/BioNTech. Většinou se jednalo o bolesti v místě vpichu. Může se objevit také zvýšená teplota, bolest hlavy, slabost a nevolnost. Slovensko očkuje především zdravotníky, ale také občany starší 75 let.

V uplynulém dni zaznamenali na Slovensku 1590 nových případů nákazy koronavirem a 192 úmrtí na nemoc covid-19. V nemocnicích je 3263 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 261 na JIP a 319 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 238 617 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 4260 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám