Hlavní obsah

Platby za zavazadla máte přemrštěné, řekl Ryanairu španělský soud. Firma na nich trvá

– Madrid
Novinky,

Za přemrštěné označil španělský obchodní soud platby za zavazadla na palubě u nízkonákladového dopravce Ryanair, napsala ve čtvrtek stanice BBC. Rozhodoval o stížnosti pasažérky, která musela zaplatit 20 eur (zhruba 510 Kč) za to, aby si mohla vzít na palubu zavazadlo o hmotnosti 10 kilogramů. Podle verdiktu by měly aerolinky tento požadavek zrušit, což Ryanair odmítl.

Foto: Frey Thomas, ČTK

Boeing 737 irské společnosti Ryanair.

Článek

Cestující, která letěla z Madridu do Bruselu, musela zaplatit doplatek za nadměrné zavazadlo. Ryanair umožňuje cestujícím vzít si na palubu zdarma zavazadlo, jen pokud se vejde pod sedačku. Platit se musí i v případě, že si cestující bere na palubu více než jedno zavazadlo.

Soudce rozhodl, že žena by měla dostat kompenzaci s úroky. Zdůvodnil to tím, že by se zavazadlo snadno vešlo do kabiny. Odmítl jí však přiznat další odškodné, protože jí to podle něj zase tak velký stres nezpůsobilo.

Soudce uvedl, že na základě verdiktu by Ryanair měl zrušit toto zpoplatnění zavazadel a vyškrtnout ho i z podmínek přepravy.

Ryanair uzemnil tři Boeingy 737 kvůli prasklinám u křídel

Ekonomika

Ryanair na svých stránkách v češtině uvádí, že cestující má právo si s sebou zdarma na palubu vzít jedno malé zavazadlo o rozměrech 40 x 20 x 25 cm, ale neuvádí jeho maximální hmotnost. Dále uvádí, že za další zavazadlo velikosti 20 x 40 x 55 cm do 10 kg si musí připlatit. Pokud si zavazadlo neobjedná předem, na letišti za ně zaplatí 20 eur. O zavazadle malých rozměrů a vyšší hmotnosti aerolinky nic nepíšou, nezmiňují se ani o jednom zavazadle o velikosti 20 x 40 x 55 cm.

O poplatcích budeme rozhodovat sami, vzkázala firma

Aerolinky na verdikt soudu reagovaly sdělením, že svůj přístup nezmění.

„Toto rozhodnutí neovlivní přístup Ryanairu k přepravě zavazadel ani v minulosti, ani v budoucnosti, protože jde o izolovaný případ.“ Podle aerolinek je verdikt, proti němuž se nelze odvolat, „dezinterpretací obchodní svobody rozhodnout o velikosti kabinových zavazadel“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám