Hlavní obsah

Pilot ruského bitevníku je nejspíš mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruští záchranáři v noci na úterý zřejmě našli mrtvého pilota bitevního letounu Suchoj Su-25, který se v pondělí večer zřítil na jihu Ruska. „Podle předběžných údajů pilot nestačil opustit letoun,” uvedla v úterý agentura Interfax. Úřady smrt pilota ještě oficiálně nepotvrdily.

Foto: Profimedia.cz

Ruské bitevníky typu Suchoj Su-25

Článek

Letoun havaroval asi 50 kilometrů od letiště Primorsko-Achtarsk na jihu Ruska.

Mluvčí ministerstva obrany po havárii uvedl, že pilotovi se na poslední chvíli podařilo zabránit, aby letadlo nedopadlo do obydlené oblasti, a těsně před nárazem stroje na zem se katapultoval. Pád stroje si tak nevyžádal oběti na zemi ani nezpůsobil další škody.

Pilot byl na cvičném letu. Příčiny havárie vyšetřuje zvláštní komise velení letectva. Ve vojenském okruhu na jihu Ruska úřady zakázaly lety dalších letounů stejného typu až do objasnění havárie.

Letoun Su-25 byl vyvinut ještě v polovině 70. let minulého století a do služby byl zařazen v roce 1981. Sovětská armáda tyto podzvukové bitevníky ve velkém počtu nasadila v Afghánistánu jako stroje přímé letecké podpory pozemních jednotek.

Bitevníky Su-25 svého času používaly i armády v Česku a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám