Hlavní obsah

Pětině rostlin hrozí zánik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Více než pětině současných druhů rostlin ve světě hrozí zánik. Uvedli to autoři zprávy, kterou v úterý zveřejnila londýnská Královská botanická zahrada v Kew. Jedná se o první zprávu o stavu vegetace ve světě a o nových druzích rostlin ohrožených vyhubením kvůli lidské činnosti, chorobám a změnám klimatu.

Foto: Profimedia.cz

Ramosmania rodriguesi patří mezi kriticky ohrožené druhy rostlin.

Článek

„Pozitivní je to, že stále objevujeme hodně nových rostlin, kolem 2000 ročně, pro léky, potravu a další věci. Negativní je ale to, že vidíme výrazné změny zemského povrchu, způsobené především (zemědělskou) kultivací, trochu také klimatickými změnami,” řekla agentuře AP vědecká ředitelka prestižního ústavu Královské botanické zahrady v Kew.

Zpráva varuje také před hrozbou chorob rostlin, nebezpečím používání pesticidů a rizikem zavlékání invazivních druhů. „Invazivní druhy jsou jednou z největších hrozeb pro biodiverzitu,” varoval Colin Clubbe zahrady Kew.

Botanikové znají v současné době 390 900 rostlin, kvetoucích z nich je 369 400.  Ohroženo vyhubením je jich 21 procent. Loni bylo objeveno 2034 nových druhů. Je mezi nimi 45 metrů vysoký gabonský strom Gilbertiodendron maximum, uvedla BBC. Objeveno bylo i pět nových druhů begónií, cibule a velká masožravá Drosera magnifica, která se nejprve objevila na snímku na Facebooku. Invazivních je 4979 druhů.

Za rok budu znát tendence

Zpráva State of the World's Plants (Stav rostlin ve světě) se bude vydávat každý rok s cílem lépe sledovat vývoj vegetace ve světě a chránit ji. „Již se zabýváme stavem ptáků či mořských želv ve světě. Ale přes jeho velký význam se dosud čekalo na zmapování stavu rostlin ve světě. Už se tak tedy učinilo,” dodala ředitelka Kathy Willisová.

Výroční zprávy umožní sledovat vývoj rostlin ve světě. „Od příštího roku bude možné začít hovořit o tendencích, což je v poznávání to nejhodnotnější,” řekl agentuře AFP výzkumník a spoluautor zprávy Steve Bachman. Na zprávě britského ústavu se podle něj podílelo více než 80 vědců.

Zpráva upozorňuje, že rostliny na deseti procentech povrchu planety jsou náchylné na klimatické změny. Jejich dopad není obecně znám, nárůst koncentrace uhlíku však například vede k zelenání Arktidy a stromy jsou pak větší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám