Hlavní obsah

Pětiletý Brit s rakovinou může přiletět do ČR už v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malaga
Aktualizováno

Pětiletý Brit Ashya King postižený rakovinou by mohl ze španělské nemocnice odletět do Prahy během několika hodin. Podle agentury AP to oznámilo vedení zdravotnického zařízení v jihošpanělské Malaze. Přepravu má zajistit soukromý letoun, jehož dostatečné vybavení bylo podle španělských médií poslední podmínkou nutnou pro cestu.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Otec chlapce Brett King

Článek

Rodiče chtějí chlapce s nádorem mozku převézt k protonové terapii do Prahy, neboť tento druh léčby Británie nenabízí. Pražské zařízení uvádí, že o hospitalizaci rozhodne až pondělní konzilium lékařů.

Podle ředitele dětské nemocnice v Malaze, která o chlapce pečuje od jeho příjezdu z Británie, je Ashya připraven k převozu. Nemocnici by mohl opustit ještě v neděli večer nebo v pondělních ranních hodinách, uvedl podle BBC její ředitel Manuel Paz.

Španělský zpravodajský portál diariosur.es uvedl, že místní úřady požadovaly, aby rodina zajistila letadlo vybavené potřebnou lékařskou technikou. To se podařilo a odletu prý nic nebrání.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ashya King

Podle vyjádření pražského Protonového centra však převzetí mediálně sledovaného pacienta do Česka závisí na pondělním jednání lékařů v motolské nemocnici. „Rodina byla informována o tom, že v pondělí mezi 5. až 10. hodinou zasedne motolské konzilium lékařů, které jediné může rozhodnout o hospitalizaci Ashyi. Rodina řekla, že rozhodnutí motolských lékařů respektuje a počká, až se jim ozveme,“ řekla marketingová ředitelka Protonového centra Iva Taťounová.

Kingovi odvezli chlapce 28. srpna z nemocnice v Southamptonu bez vědomí lékařů do Španělska. Británie je podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně zatykač. Kingovi skončili ve Španělsku tři dny ve vazbě a Ashya v nemocnici v Malaze. Rodina však vysvětlila důvody svého počínání, když zveřejnila několik videí. Vyšlo najevo, že rodiče usilují o protonovou léčbu a že na ni chtěli získat peníze prodejem nemovitosti ve Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám