Hlavní obsah

Pellegrini s Ficem se teď perou o stejného voliče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po výzvách na předvolební spolupráci ze strany Roberta Fica¸ předsedy strany Směr-slovenská sociální demokracie, na adresu Petra Pellegriniho, šéfa strany Hlas-sociální demokracie, se karta obrátila a oba politici si vzájemně vjeli do vlasů. Není vlastně divu, vždyť Hlas i Směr bojují v podstatě o stejného voliče.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Robert Fico a Peter Pellegrini v prezidentském paláci v Bratislavě

Článek

O voliče zklamaného vývojem po parlamentních volbách v roce 2020, unaveného z pandemických opatření a domáhajícího se předčasných voleb. Oba mu nabízejí alternativu předčasných voleb, ale jejich slovník i způsoby se v mnohém liší. Podle stoupajících preferencí Směru se zdá, že tvrdší a přímočarejší taktika Ficovi vychází. Konkurenty z Hlasu totiž označil za „bruselskou sociální demokracii, která chce řešit toalety pro transsexuály“.

Čaputová: Roste generace bez zkušenosti s totalitou

Evropa

Výpady i vábení

Pellegrini, jehož uskupení se odštěpilo od Směru, se snaží kontrovat odkazy na spolupráci Fica s krajní pravicí.

„Směr se stále víc posouvá do extrémního prostředí a začínají být víc hnědí než rudí sociální demokraté,“ nechal se slyšet. V diskusním pořadu televize Markíza Pellegrini řekl, že si dovede jen stěží představit vstup do vlády, v jejímž čele by stanul Fico.

Odpůrce očkování Fico tajil nákazu

Evropa

Předseda Směru mu vzkázal, aby Hlas zvítězil ve volbách a nemusel tak řešit tento problém. Vyjádření šéfa Hlasu označil lídr Směru za „politický amatérismus“ a opakovaně zdůraznil, že bez něho a Směru by Pellegrini v politickém životě nikdy nic nedokázal.

„Navzdory Pellegriniho vyjádřením se domnívám, že pro Slovensko je nejvhodnější alternativou spojení předvolební koalice Směru a Hlasu,“ konstatoval Fico.

Mezi policisty při protestu v Bratislavě někdo hodil pyrotechniku a dva z nich zranil

Evropa

„Naše spolupráce je zcela přirozená a měli bychom potenciál sestavit vládu bez účasti třetí strany,“ dodal šéf Směru. Fico s oblibou straší levicové voliče, že Hlas by raději vládl s některou ze současných koaličních stran.

Rozdíl ve stylu

Pellegrini často upozorňuje na různý styl politiky obou stran. „Oni rádi křičí, nadávají a burcují. My radši přicházíme s konkrétními návrhy řešení. Je pak na voliči, jakou politiku si vybere. Zda normální, kulturní, za kterou se nemusí stydět, nebo bude volit takové, kteří sice pomohou uvolnit ventil jejich naštvanosti a beznaděje, ale zda to Slovensku pomůže, je otázkou,“ řekl Pellegrini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám