Hlavní obsah

Pekař odmítl gayům upéct dort na svatbu, nejvyšší soud USA se ho zastal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký nejvyšší soud se v pondělí přiklonil na stranu konzervativního křesťanského pekaře, který odmítl upéct svatební dort dvěma gayům. Argumentoval tím, že mu to zakazuje jeho víra. A nyní má oficiálně, a hlavně definitivně potvrzeno, že na to má právo. Informovala o tom v pondělí stanice BBC.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Pekař Jack Phillips

Článek

Případ se stal už v roce 2012 v Coloradu. Pekař Jack Phillips tehdy odmítl zakázku homosexuálů Davida Mullinse a Charlieho Craiga. Ti jej zažalovali. Soud nižší instance jim dal za pravdu s tím, že jde protiprávní diskriminaci.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Charlie Craig (vlevo) a David Mullins

Nejvyšší soud ale původní verdikt zvrátil. Konstatoval, že coloradská komise pro ochranu občanských práv byla zaujatá. „Coloradské právo může gayům garantovat právo kupovat si zboží a služby, musí být ale aplikováno neutrálně ve vztahu k náboženství,“ konstatoval soudce Anthony Kennedy.

Jeden z členů komise má ale zcela opačný názor. „Svoboda vyznání a náboženství byly zneužívány k ospravedlnění všech druhů diskriminace. Ať už to bylo otrokářství nebo holokaust. A pro mě je to jeden z nejsmutnějších případů argumentace, když někdo zneužívá své náboženství k tomu, aby ubližoval jiným,“ řekl člen komise, kterého americká média nejmenovala. Lidskoprávní organizace se teď podle BBC obávají, že bude verdikt zneužíván k diskriminaci.

V Irsku to vidí jinak

Podobný spor probíhal před dvěma lety také v severoirském Belfastu. Homosexuální aktivista Gareth Lee si v pekařství objednal a zaplatil dort s nápisem Podpořte sňatky homosexuálů. Podnik ale později objednávku zrušil a peníze vrátil. Lee dal poté případ k soudu, kde tvrdil, že se cítil ponížen. Majitel naopak prohlašoval, že dort upečou každému, s nápisem odporujícím Bibli ale nikoliv. [celá zpráva]

Soudkyně Isobel Brownlieová ale argumenty pekařství odmítla s tím, že jde o podnik, a ne o náboženskou skupinu. Proto majitel, ač má právo na jakoukoli víru, své vyznání nemůže zmíněným způsobem ukazovat. Pokud by dala za pravdu majiteli firmy, znamenalo by to podle ní, že vyznání by mohlo diktovat podobu zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám