Hlavní obsah

Patnáctiletý islamista dostal za osnování teroru v Melbourne doživotí

– Manchester
Novinky, jem

„Nejmladší” britský džihádista, který chystal vražedný masakr na letošním pietním průvodu za padlé vojáky v australském Melbourne, byl odsouzen na doživotí.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Soud mladíka uznal vinným z toho, že letos v červenci prostřednictvím internetu naváděl osmnáctiletého radikála Sevdeta Besima, aby během průvodu sťal hlavy několika policistům.

Hoch, kterého média označují za nejmladšího britského teroristu v dějinách, Besima v březnu tohoto roku systematicky manipuloval a naváděl ho, jak má vraždy policistů provést.

Dvojice si podle vyšetřovatelů prostřednictvím mobilních telefonů vyměnila přes tři tisíce šifrovaných zpráv, australské a britské tajné služby ale jejich plány v posledním stadiu příprav odhalily a včas překazily.

Mladíkovo propuštění na svobodu přijde na základě verdiktu v úvahu teprve tehdy, až úřady dospějí k závěru, že již není nebezpečný svému okolí. Musí si však odsedět nejméně pět let.

„Tento případ prokázal, že je možné zradikalizovat i někoho, komu je teprve čtrnáct, tak, že je ochotný podílet se na plánu, jehož cílem je smrt lidí. To je šokující,“ prohlásil podle serveru Sky News při vynášení rozsudku soudce Saunders.

Nadprůměrně inteligentní

Nyní patnáctiletý sympatizant Islámského státu z města Blackburn v britském hrabství Lancashire, jehož identitu australská prokuratura vzhledem k věku neprozradila, byl podle učitelů velmi inteligentní, ale „obtěžující a agresivní“.

Do hledáčku policie se podle detektiva Tonyho Mola dostal poté, co začal hrozit stínáním hlav svým učitelům.

To, že se měl stát terčem útoku pietní akt v Melbourne, policisté zjistili záhy při domovních prohlídkách. Aby se však dostali ke konkrétním plánům a mohli zabránit jejich realizaci, museli vyvinout zvláštní dešifrovací program.

Po vynesení rozsudku na sobě mladík nedal znát žádné emoce. Pouze se objal s matkou a nechal se eskortovat zpátky do cely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám