Hlavní obsah

Pašeráci migrantů nabízejí vrácení peněz i slevy

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pašeráci inzerující své služby zkoušejí v poslední době migranty lákat na dříve nevídanou škálu služeb. Za jednu cenu si tak lze například předplatit garanci tří pokusů o dopravení do cílové destinace, nebo „prémiový balíček“ zajišťující tolik pokusů, kolik bude třeba.

Foto: Adrian Pourviseh, ČTK/AP

Záchranáři ze Sea Watch 3 ve vodách Středozemního moře evakuují migranty z přeplněného člunu.

Článek

Jiní ujišťují, že migranti o své peníze nepřijdou, protože mohou zaplatit až poté, co dorazí do cíle. S odvoláním na inzeráty na sociálních sítích i policejní zdroje o tom informoval britský list The Daily Telegraph.

Navzdory tlaku úřadů na sociální sítě se podobné inzeráty na Facebooku, Instagramu či TikToku stále objevují, přičemž obvykle vydrží online zhruba dva až tři dny, než se pašerákům podaří naplnit kapacitu člunů, dodal deník.

Na poslední jmenované síti lze například najít video, v němž zástupce převaděčů migranty nabádá, aby se drželi „důvěryhodných“ pašeráků, garantujících bezpečnou cestu do Británie za sedm tisíc liber (zhruba 210 tisíc Kč).

U Maroka se potopila loď s migranty, přes 30 mrtvých

Svět

„Neposlouchejte ty, kteří chtějí 18 tisíc nebo 20 tisíc liber, kontaktujte mě přes Whats App,“ cituje deník z videa, které má téměř 430 tisíc zhlédnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám