Hlavní obsah

Paříž bojuje se štěnicemi

Novinky, bok

Francie se v posledních dnech a týdnech potýká s nebývalým přílivem nepříjemných návštěvníků - štěnic. Nepříjemný hmyz, který se živí lidskou krví, podle úřadů stále častěji zamořuje nejen domácnosti, ale i hotely.

Foto: Profimedia.cz

Dospělá štěnice

Článek

Francouzská vláda ve čtvrtek 20. února dokonce spustila speciální kampaň spolu se zvláštní tísňovou linkou, na kterou se lidé mohou obracet, pokud potřebují pomoc při likvidaci nebezpečného hmyzu, který se na mnoha místech Paříže začal nekontrolovaně množit.

Jako hlavního viníka znovuobjevení hmyzu, který byl z Francie vymýcen zhruba v 50. letech minulého století, považuje ministr pro bydlení mezinárodní cestování a zvýšenou odolnost hmyzu proti insekticidům.

„Všichni tím můžeme být postiženi,” varovala vláda na webových stránkách, které zřídila specificky kvůli tomuto problému společně s radami, jaká je nejlepší prevence proti výskytu a jak řešit, pokud už se s nimi lidé setkají, cituje server The Guardian.

Americký právník přišel na soudní jednání obsypaný štěnicemi

Koktejl

V devadesátých letech minulého století se štěnice (Cimex lectularius) masivně vyskytla například v americkém New Yorku, znovu pak například v roce 2010, kdy doslova okupovala i luxusní bytové komplexy, hotely nebo i obchody s luxusním prádlem.

Rozsáhlá studie v roce 2016 zjistila, že štěnice začínají být výrazně odolné proti mnoha využívaným pesticidům. Konkrétně v Paříži byla poslední „masivnější” vlna výskytu v roce 2018, podle odborníků bylo ošetřeno celkem 400 000 adres, včetně hotelů, bytů a rodinných domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám