Hlavní obsah

Papežský nuncius v Dominikánské republice skončil, měl sex s nezletilými

Právo, Pavol Minárik
Vatikán

Papež František odvolal 21. srpna z Dominikánské republiky velvyslance (nuncia), který je obviněný z pedofilie. Arcibiskup Jozef Wesolowski polského původu systematicky obtěžoval ministranty a chodil do míst, kde se nabízeli mladí homosexuální prostituti, což zachytila i tajná nahrávka.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František

Článek

„Svatý stolec zahájil vyšetřování tohoto skandálního případu,“ napsala ve čtvrtek polská Gazeta Wyborcza s odvoláním na informace mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho.

Dominikánská televize odvysílala osmiminutovou reportáž o Wesolowském, kde byly tajně pořízené záběry, jak navštěvuje místa, kde se nabízejí nezletilí prostituti. Pak několik ministrantů obvinilo nuncia ze systematického sexuálního obtěžování.

Portál dominicanatoday.com napsal, že skandál polského arcibiskupa je „největší test, před kterým stojí katolická církev“. Dominikánský biskup Agripino Nuňez Collado dodal, že nikdo nestojí nad zákonem a že každý, kdo spáchal takovéto hanebné činy, za ně musí nést následky.

V červenci Vatikán oznámil, že zpřísňuje tresty za pedofilii. Změna dopadá i na lidi na diplomatických postech, jako jsou nunciové. Podle Gazety tím papež František dal jasný signál, že pedofilie v katolické církvi už nebude tolerována.

Wesolowski dlouhodobě zastupoval Vatikán v zahraničí, působil v JAR, Japonsku, Švýcarsku, Indii Dánsku, Bolívii, Kazachstánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu.

Není to jediný polský kněz, který je zapleten do pedofilního skandálu v Dominikánské republice. Z pedofilie byl obviněn kněz Wojciech G., který působil v internátu ve městě Jancio. „I jeho Vatikán po propuknutí aféry odvolal a případ vyšetřuje,“ napsal ve čtvrtek deník Fakt.

Reklama

Výběr článků

Načítám