Hlavní obsah

Papeži v Římě fandilo 150 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Více než 150 000 lidí přišlo i přes deštivé počasí vyjádřit v neděli podporu papeži Benediktu XVI. na Svatopetrské náměstí v Římě. Katolická církev v posledních měsících čelí stovkám obvinění z pedofilie kněží a ze zamlčování těchto zločinů.

Foto: Romano Osservatore, Reuters

Papež Benedikt XVI děkuje účastníkům shromáždění za projevenou důvěru.

Článek

Akce měla ukázat, že i v této těžké chvíli stojí katolíci při svém papeži. Podobně početná shromáždění katolíků se obvykle konají jen na velké církevní svátky, nikoliv při pravidelných nedělních kázáních papeže.

Benedikt XVI. podle agentury AP uvedl, že je dojat krásným a spontánním důkazem víry a solidarity.

Skutečný nepřítel, kterého se musíme obávat a bojovat proti němu, je hřích.
papež

"Skutečný nepřítel, kterého se musíme obávat a bojovat proti němu, je hřích. Zlo, kterým jsou bohužel někdy nakaženi i členové církve," řekl papež podle agentury APA shromážděným věřícím.

"My, křesťané, nemáme obavy ze světa jako takového, ale musíme se bát hříchu. Proto musíme být silní ve své víře v Boha," dodal Benedikt XVI.

Demonstraci zorganizovalo sdružení katolických organizací CNAL. Účastníci nesli transparenty s nápisy "Společně s papežem" nebo "Nemějte obavy, Ježíš nad ďáblem zvítězí".

"Chceme se za všechny oběti pedofilie modlit, ale chceme také upozornit na to dobré, co činí duchovní na celém světě. A o tom nikdo nemluví," řekla jedna z organizátorek akce.

Případy sexuálního zneužívání nezletilců katolickými duchovními či v katolických výchovných zařízeních byly v posledních měsících odhaleny v mnoha evropských zemích, včetně papežova rodného Německa.

Události staré i několik desetiletí vypluly na povrch také v Irsku, Rakousku, Švýcarsku, Nizozemsku nebo v Itálii. Mnoho jich vyšlo najevo ve Spojených státech, kde se objevil požadavek, aby Benedikt XVI. svědčil před soudem v několika případech kněží obviněných z pedofilie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám