Hlavní obsah

Panel OSN: Vedra a sucha budou intenzivnější a delší

Ženeva
Aktualizováno

V následujících dekádách se zvýší počet, intenzita i trvání veder i sucha, uvádí se ve zprávě, kterou ve čtvrtek zveřejnil panel OSN pro změny klimatu (IPCC) a z níž cituje agentura DPA. Vedra se zvýší nejen ve Středomoří, ale i v dalších oblastech.

Foto: Max Rossi, Reuters

Článek

Zpráva, na níž se podílela více než stovka expertů z padesátky zemí světa včetně ČR, doporučuje mimo jiné lépe chránit lesy i změnit chování spotřebitelů. Výkyvy počasí kvůli změnám klimatu totiž ovlivní produkci potravin.

Asi čtvrtinu škodlivých skleníkových plynů podle zprávy produkuje zemědělství, lesnictví a další využívání půdy. Vědci ve zprávě zdůrazňují důležitost přechodu na udržitelný způsob hospodaření s půdou, který nebude produkovat takové množství skleníkových plynů. Je nutné podle nich také podporovat zadržování vody v krajině i obnovovat rašeliniště.

„Půda, kterou využíváme, může nakrmit svět i při změnách klimatu a poskytnout biomasu pro obnovitelné zdroje energie. Je ale nutný včasný a důkladný zásah v několika oblastech," uvádí se v tiskové zprávě IPCC.

Méně masa

Snížení spotřeby masa má přispět k omezení množství metanu, který při trávení produkují hospodářská zvířata a který se rovněž podílí na skleníkovém efektu, a přispívá tak ke změně klimatu.

Desertifikace, tedy postupná přeměna úrodné půdy na poušť, podle zprávy postupuje v oblastech, kde žije asi 500 milionů lidí. Tyto oblasti jsou náchylnější ke klimatickým změnám a k extrémům počasí, jako jsou sucha, vlny veder či písečné bouře.

Zprávou panelu OSN se mají zabývat další zasedání o ochraně životního prostředí, mimo jiné konference OSN o boji s rozšiřováním pouští v září v Indii a konference OSN o změně klimatu v Santiagu de Chile v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám