Hlavní obsah

Pandora Papers? Jen déjà vu, nic víc, tvrdí Zelenskyj

Právo, ama

„Nic nového“ nevidí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na odhaleních zveřejněných v rámci projektu Pandora Papers. Přestože se objevil mezi státníky, kteří se snažili své majetky utajit přes daňové ráje, podezření z praní peněz bagatelizoval s tím, že se neobjevily „žádné nové detaily“.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

V ukrajinské televizi ICTV připustil, že si firmy v daňových rájích skutečně založil v době, než se stal prezidentem. Tvrdil však, že cílem byla „strukturalizace byznysu“, nutná v době režimu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

K odhalením řekl jen: „Abych byl upřímný, není to dobrý scénář. Říkám to jako profesionál. Nic nového. Bylo to pro mě déjà vu.“

Nejméně v devíti zemích začne vyšetřování kvůli Pandora Papers

Zahraniční

Připomněl, že už předloni na jeho tajné účty upozorňoval Petro Porošenko, exprezident a soupeř v prezidentské kampani. Sám sice měl máslo na hlavě a majetky rovněž „proháněl“ přes offshory, avšak Zelenského se tak snažil usvědčit z braní úplatků. Nyní mu vytýká, že se ani nenamáhá se obhajovat, ačkoli v zahraničí podobná obvinění politiky stojí funkce.

Peníze prý nepral

Firmy v daňových rájích přitom podle investigativních novinářů bývalému komikovi zřizoval kontroverzní oligarcha Ihor Kolomojskyj, jenž tak chtěl vyprat prostředky ze své bývalé banky.

Nejen Babiš: Srbský ministr skrytě vlastnil desítky apartmánů u moře, ukázaly Pandora Papers

Zahraniční

Celkem prý do něj investoval přes 40 milionů dolarů a z výnosů prý prezident a jeho rodina dosud těží. Jasné důkazy korupce se však zatím nenašly a podle Zelenského ani nejsou.

„Všechno, co jsem dělal do roku 2019, lidé vědí. Byla to televize a film… Postavil jsem svůj byznys bez státních příspěvků. Neprali jsme peníze. Věnovali jsme se tvorbě,“ obhajoval své podnikání ve studiu Kvartal 95, které produkovalo satirické pořady.

Reklama

Výběr článků

Načítám