Hlavní obsah

Panamská kauza přinutila Camerona zveřejnit svá daňová přiznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

David Cameron se stal prvním britským premiérem, který zveřejnil svá daňová přiznání. Učinil tak pod tlakem po zveřejnění jmen figurujících v tzv. panamské kauze o vlastnících účtů v daňových rájích. Vyšlo totiž najevo, že peníze si přes Panamu „ulíval“ Cameronův zesnulý otec Ian.

Foto: Kerry Davies/Pool, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Dokumenty pokrývají období let 2009-10 až 2014-15. Mimo jiné z nich vyplývá, že v posledním zahrnutém finančním roce 2014-15 dosáhly příjmy ministerského předsedy 200 307 liber (6,7 milionu Kč), z čehož zaplatil 75 898 liber (2,5 miliónu Kč) na daních, napsala agentura Reuters. V příjmech je zahrnutý jeho plat 140 522 liber (4,7 miliónu Kč) či 46 899 liber (1,6 miliónu Kč) z pronájmu domu jeho rodiny v Londýně.

Cameron prohlásil, že důvodem k publikaci jinak běžně tajných podrobností o osobních financích je snaha o „naprostou otevřenost a transparentnost“. Analytici ale uvedli, že zveřejnění Cameronových daňových přiznání znamená, že záležitost premiérových financí bude nadále na titulních stranách médií.

Sto tisíc na účet od matky

Deník The Guardian mimo jiné upozornil na „další kontroverzní skutečnost“, kterou jsou podle něj dvě platby ve výši 100 000 liber (3,3 miliónu Kč), jež na Cameronův účet poslala v roce 2011 jeho matka. Podle deníku The Guardian Cameronovi rodiče v minulosti převedli rodinný dům na svého nejstaršího syna Alexandera Camerona. Suma vyplacená Davidovi po smrti jeho otce v roce 2011 je chápána jako premiérův podíl.

Díky této transakci se Cameron zřejmě vyhne potenciální dědické dani ve výši 80 000 liber (2,7 miliónu Kč), napsal The Guardian. Dědická daň se totiž neplatí z darů (financí či nemovitostí) v hodnotě méně než 325 000 liber (10,9 miliónu Kč), které jsou převedeny nejméně sedm let předtím, než plátce zemře.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Britský premiér David Cameron

Stejný postup uplatňují každoročně desetitisíce rodin, v tomto případě ale není jasné, zda peníze nepocházely z investic offshoreové firmy Cameronova otce, napsal list The Daily Telegraph.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám