Hlavní obsah

Pamětní desku Husákovi v Bratislavě neodhalí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Vedení bratislavské čtvrti Dúbravka odložilo na neurčito odhalení pamětní desky Gustávu Husákovi. Důvodem byla záplava negativních reakci. Zastupitelé této bratislavské městské části ve čtvrtek schválili pamětní desku normalizačnímu prezidentovi Gustávu Husákovi.

Článek

Pamětní deska s reliéfem bývalého generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa a posledního komunistického prezidenta Československa měla být slavnostně odhalena 19. prosince na budově místního úřadu Dúbravka. 

O umístění tabule požádala starostu Dúbravky Komunistická strana Slovenska. Starosta Dúbravky Ján Sandtner i poslanci městské části tento návrh podpořili. Údajně bylo rozhodující, že Husák se zasloužil o zachování staré části Dúbravky.

Autorem 90 centimetrů vysoké a 60 centimetrů široké tabule je výtvarník a sochař Peter Sulík. "Z mé strany nešlo o politiku. Byla to zakázka, jako každá jiná. Dělal jsem Novomestského i Jana Pavla II.," uvedl Sulík pro deník SME.

Husák se narodil 10.1.1913. V roce 1933 vstoupil jako student bratislavské právnické fakulty do KSČ. Za druhé světové války byl odpůrcem Tisova režimu a aktivně se účastnil Slovenského národního povstání. Po válce se stal předsedou Sboru pověřenců. V roce 1951 byl zatčen a  odsouzen na doživotí jako buržoasní nacionalista. O devět let později ho však propustili a v roce 1963 rehabilitovali. Do čela KSČ se dostal v roce 1969 a v roce 1975 se stal také prezidentem ČSSR. Za jeho vlády pokračovala perzekuce politických oponentů. Husákův režim bývá označován za normalizační.

Husák na prezidentský úřad rezignoval koncem roku 1989 a 18. 11. 1991 zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám