Hlavní obsah

Pád slovenského letadla zavinil lidský faktor

BRATISLAVA

Příčinou lednového pádu transportního letounu slovenské armády, při kterém zahynulo 42 vojáků, nebyl technický stav stroje, ale lidský faktor. Vyplynulo to z mnohaměsíčního vyšetřování, o jehož výsledku ve středu informoval hlavní vojenský prokurátor Mikuláš Gardecký.

Článek

Závěry vyšetřování podle prokurátora Gardeckého potvrdily předběžnou hypotézu, že neštěstí nezavinil případný špatný stav stroje, ale selhání lidského faktoru. O chybě pilota se spekulovalo už dříve. [celá zpráva]

"Vyšetřovatelům se údajně podařilo zjistit, že v okamžiku katastrofy pilotoval Antonov 24 jedině velitel letadla," uvedla STV s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Prokurátor však o odpovědnosti jednotlivců za neštěstí nechtěl hovořit, navíc závěry hovoří jen o "vysoké pravděpodobnosti", co se asi stalo.

Armáda oficiálně zveřejní příčiny katastrofy až poté, co se závěry vyšetřování seznámí pozůstalé po obětech a pokud je do tří dnů nenapadnou.

Stroj se zřítil 19. ledna u maďarské obce Hejce u slovenské hranice. [celá zpráva] Letoun, který havaroval krátce před přistáním na košickém letišti, převážel do vlasti vojáky z půlročního nasazení v Kosovu.  [celá zpráva]Katastrofu přežil jediný voják, nadporučík Martin Farkaš. [celá zpráva]

Slovenská armáda krátce po nehodě vyřadila letouny An-24 a ponechala si jen modernější stroje An-26.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám