Hlavní obsah

Pacientka v Rumunsku uhořela během operace. Elektrický skalpel vznítil dezinfekci

Bukurešť

Šestašedesátiletá žena v rumunské Bukurešti uhořela lékařům pod rukama v průběhu operace slinivky. Pacientka utrpěla popáleniny na 40 procentech těla. Lékaři totiž při zákroku použili elektrický skalpel. Po kontaktu s ním se ale vznítila dezinfekce na bázi alkoholu, uvedl The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Žena po kontaktu skalpelu a dezinfekce vzplála jako pochodeň,“ napsal na svůj facebookový profil rumunský politik Emanuel Ungureanu. Odkazoval se na vyjádření nemocnice Floreasca, kde se případ odehrál.

Pacientku se snažily zachránit zdravotní sestry, které naplnily kbelík s vodou a ženu polily. Ani to ale tragické události nezabránilo. „Lékaři by měli vědět, že pokud použijí dezinfekci na bázi alkoholu, pak nemohou používat elektrický skalpel,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Horatiu Moldovan.

V panice při požáru diskotéky v Bukurešti zemřelo 27 mladých lidí

Evropa

Případ, který se stal dva dny před Štědrým dnem, bude nyní vyšetřovat policie.

Špatný stav rumunského zdravotnictví

Ženina smrt vyvolala další dohady nad rumunským zdravotnickým systémem. Ten je navzdory určitým zlepšením a navýšenému financování stále špatný. Rumunsko trápí nedostatek lékařů a také špatné nemocniční vybavení.

Obžalovaný rumunský premiér po tragédii v bukurešťském klubu končí

Evropa

Kritici se do systému poprvé pustili v roce 2015. Požár v nočním klubu tehdy zabil 64 lidí, 26 zemřelo na místě a dalších 38 později. Mnoho z nich právě kvůli nedostatečnému zdravotnickému vybavení. Tehdejší premiér Victor Ponta odstoupil z funkce i s celou svou vládou. Jeho ministr zdravotnictví Nicolae Bănicioiu byl dokonce obviněn ze zpoždění nebo blokování přesunu obětí popálení do zahraničí. Případ dosud nebyl uzavřen.

Reklama

Výběr článků

Načítám