Hlavní obsah

Ötziho objevitelé si po letech sporů vymohli slušné nálezné

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOLZANO

Nálezné ve výši 150 tisíc eur (asi 3, 7 miliónu Kč) obdrží Erika Simonová (71), která spolu s manželem Helmutem objevila v roce 1991 při sestupu z hory Similaun v Jižním Tyrolsku Ötziho, mumifikovaného alpského muže z ledovce. Rozhodly o tom úřady v italském Bolzanu. Helmut Simon zahynul v Alpách v říjnu 2004.

Foto: Reuters

Zmražené tělo muže z doby kamenné našel v roce 1991 německý manželský pár.

Článek

Simonovi se o nálezné soudili od roku 1994. Italský soud v Bolzanu je sice oficiálně uznal jako nálezce, odmítl však jejich nárok s tím, že objev má vědeckou hodnotu. Advokáti německé dvojice však poukazovali na to, že Bolzano si pro Ötziho vybudovalo zvláštní muzeum a mumie přitáhne ročně do regionu Horní Adiže/Jižní Tyroly na 300 tisíc návštěvníků. Region má tedy z mumie výrazný komerční zisk - odhadem čtyři milióny eur (téměř 100 miliónů Kč) ročně.

Úřady v Bolzanu původně nabízely německým manželům jen 50 tisíc eur (asi 1, 2 miliónu Kč), zatímco jejich advokáti žádali 200 tisíc.

Ötziho tělo zůstalo v překvapivě zachovalém stavu díky tomu, že leželo bezmála 5 300 let zmraženo ve věčném ledu a sněhu. Na denní světlo se dostalo až díky výraznému tání ledovce, který ustoupil v místě nálezu o desítky metrů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám