Hlavní obsah

Otevřete česko-slovenskou hranici, vyzývají osobnosti z obou zemí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Praha

Osobnosti české a slovenské kultury a politiky žádají v otevřeném dopise premiérům obou zemí otevření hranice mezi Českou republikou a Slovenskem.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vyzýváme vlády, aby tak učinily co nejdříve,“ uvádí se v textu, který podepsali mimo jiné herec Milan Lasica, herečka a diplomatka Magda Vášáryová, hudebník Vladimír Merta, herec a režisér Břetislav Rychlík, spisovatel Jáchym Topol, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, psychoterapeutka Jitka Vodňanská či překladatel a diplomat Michael Žantovský.

Signatáři připomínají, že obě země patří mezi nejúspěšnější v boji proti pandemii. Česko evidovalo ke středečnímu podvečeru 7933 nakažených, Slovensko 1429.

Slováci už můžou na pivo, kávu i do hotelu

Koronavirus

„V obou našich zemích je epidemie podle vyjádření vládních představitelů a kvalifikovaných odborníků pod kontrolou. Dlouhodobým historickým, ekonomickým, kulturním a mezilidským vztahům mezi oběma zeměmi by odpovídalo, kdyby jako první navzájem otevřely své hranice pro občany druhé země, pochopitelně při dodržování všech platných vnitrostátních opatření,“ uvedli signatáři.

„Náš společný příklad by mohl dodat odvahu i dalším zemím při postupném obnovení Evropy bez hranic pro všechny její občany,“ napsali dále v otevřeném dopise signatáři.

„Slovensko může otevírat hranice tehdy, když v okolních zemích bude stav pandemie tak příznivý stav jako u nás,” reagoval už slovenský premiér Igor Matovič.

Anketa

Byli byste pro otevření česko-slovenské hranice?
Ano
82,6 %
Ne
17,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8673 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám