Hlavní obsah

Ostrovní média se sesypala na Camerona. Britský premiér musí vysvětlovat

Londýn

Britský premiér David Cameron, který ve čtvrtek přiznal, že vlastnil akcie v offshoreové společnosti svého zesnulého otce, se ocitl na titulních stranách deníků pod tvrdou palbou kritiky, a to hned ze dvou důvodů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský premiér David Cameron. V posledních dnech zažívá horké chvilky.

Článek

Britské listy mu vyčítají nejen spornou daňovou aféru, ale také rozhodnutí utratit devět miliónů liber (asi 301 miliónů korun) za letáky podporující před červnovým referendem setrvání Londýna v Evropské unii, napsal portál politico.eu.

List The Daily Telegraph v článku nazvaném Měl jsem peníze v zahraničí píše o tom, že Cameron zažil nejničivější týden v premiérském křesle. Ministerského předsedu nešetří nejen bulvární média jako Daily Mail či Daily Express, ale ani tradiční list The Times.

„Se (ženou) Samanthou jsme vlastnili 5000 akcií v Blairmore Investment Trust, které jsme prodali v roce 2010 za asi 30 tisíc liber (milión korun),“ řekl premiér ve čtvrtečním rozhovoru se zpravodajskou stanicí ITV News.

Zdůraznil také, že v Británii zaplatil veškeré daně ze zisku a že jeho zesnulý otec nic špatného neudělal. Již dříve prohlásil, že on, jeho manželka a ani děti žádné akcie ani majetek ve firmách v daňových rájích v současnosti nevlastní.

Kampaň za veřejné peníze

Problém akcií v daňovém ráji není jediný, kterému Cameron nyní čelí. Velkou kritiku vyvolalo také jeho rozhodnutí podpořit členství v EU před referendem letákovou kampaní. Toto podle portálu politico.eu poškodí již tak špatný vztah s voliči jeho Konzervativní strany.

Cameron ve čtvrtek prohlásil, že nemá důvod se za rozesílání letáků britským rodinám omlouvat, neboť vláda má právo se na občany přímo obrátit. Odpůrci britského členství v EU jsou nicméně postupem vlády rozhořčeni a tvrdí, že letáky jsou neférovým zásahem do kampaně, který navíc platí daňoví poplatníci.

„Premiér si musí uvědomit, že veřejnost v celé Evropě nemá ráda, když s ní stále více elitářská třída politiků jedná jako s hlupáky,“ napsal Daily Mail. Kritické jsou v této věci i The Daily Telegraph a The Times.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Britský premiér David Cameron

„To, co dostáváme, je soubor naprosto tendenčních a zcela jednostranných tvrzení vydávaných za fakta,“ uvedl The Daily Telegraph. Podle The Times je premiérova obhajoba letáků pokrytecká a kampaň politicky riskantní. „Taková arogance ho ještě může dohnat,“ dodal deník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám