Hlavní obsah

Osamostatnění Kosova bylo legální, rozhodl haagský soud

Novinky, rei
Haag
Aktualizováno

Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v Haagu ve čtvrtek rozhodl, že osamostatnění Kosova na Srbsku nebylo nelegální. Přiština vyhlásila jednostranně samostatnost v roce 2008, do Haagu proti tomu zaslala podání vláda v Bělehradu.

Foto: Profimedia.cz

Samostatnost Kosova množství zemí neuznalo. V názoru na ni zůstává rozdělená i Evropská unie.

Článek

Bělehrad považuje osamostatnění Prištiny za porušení své územní celistvosti. Podle soudu ale mezinárodní zákony krok Kosova nezakazují. "Podle toho soud rozhodl, že vyhlášení nezávislosti 17. února 2008 není v rozporu s mezinárodní právem," řekl prezident soudu Hisashi Owada.

Ačkoliv je rozhodnutí soudního dvora nezávazné, podle analytiků poslouží jako rámec při utváření diplomatických vztahů se Srbskem a Kosovem.

Foto: Profimedia.cz

Nápis na zdi v Bělehradu hlásá: Kosovo je Srbsko.

Kosovo bylo jihosrbskou provincií, z níž srbské síly v roce 1999 vytlačilo bombardování NATO, které mělo zabránit represi etnických Albánců, kteří tvořili 90 procent dvoumiliónové populace.

Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost v únoru 2008. Uznalo ji ale jen 69 ze 192 států OSN, mimo jiné Spojené státy, Japonsko, Německo, Francie, Velká Británie, Itálie a Česká republika. Naopak ji odmítly Srbsko, které iniciovalo řízení v Haagu, Rusko, Čína, Indie nebo Slovensko.

Reklama

Související články

V Srbsku objevili nový masový hrob

V Srbsku byl objeven nový masový hrob s asi 250 těly. Předpokládá se, že patří kosovským Albáncům. Britské stanici BBC to v pondělí řekl srbský prokurátor pro...

Výběr článků

Načítám