Hlavní obsah

Opoziční poslanci na Slovensku po dvou dnech přestali blokovat parlament

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Šest opozičních poslanců, kteří dva dny a dvě noci blokovali jednání slovenského parlamentu tím, že okupovali řečnický pult v jednacím sále, ukončili ve čtvrtek svou obstrukci a umožnili pokračování schůze sněmovny. Předseda parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana) dal ve čtvrtek ráno nainstalovat do sálu další dva řečnické pulty, takže protest opozice už neměl dál smysl.

Foto: FB poslance Miroslava Beblavého

Poslanci spali v jednacím sále parlamentu.

Článek

Poslanci chtěli obstrukcí zabránit, aby se přijímaly krátce před volbami zákony, které předložila vláda. Volby se na Slovensku konají v poslední únorový den a opozice nesouhlasí s tím, aby parlament jednal tak krátce před volbami o sociálních opatřeních za více než 800 milionů eur (19,8 miliardy korun).

Vládní koalice chce například na poslední chvíli zdvojnásobit dětské přídavky, zavést 13. důchod a zrušit dálniční známky pro osobní vozy do 3,5 tuny. Opozice to označila za volební korupci.

Foto: FB Martin Poliačik

Poslanci blokují řečnický pultík.

V plénu vystoupil premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie), který řekl, že se za opozici stydí. „Doufám, že navzdory tomuto nedůstojnému divadlu dnešní schůze proběhne,“ řekl premiér.

Pellegrini upozornil, že postup opozice může posilnit radikální strany, které volají po tvrdé ruce. „Jste šiřitelé chaosu,“ dodal předseda vlády na adresu opozice.

Předvolební skandál na Slovensku. Reportér se zeptal premiéra na sexuální orientaci

Evropa

Opoziční poslanec Ondrej Dostál vzápětí prohlásil, že vládní strany dělají pomocí zmíněných opatření kampaň za státní peníze. „Děláte si kampaň za téměř miliardu, kterou nezaplatíte vy, ale daňoví poplatníci,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám