Hlavní obsah

Čekal jsem, že mě brzy někdo zabije, líčil korunní svědek v kauze Kuciak

– Pezinok • Aktualizováno
Novinky, Ivan Vilček, Aleš Fuksa

U soudu ve slovenském Pezinku pokračuje druhým dnem přelíčení s údajnými vrahy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Dopoledne vystoupí rodiny obětí, odpoledne pak klíčový svědek, který se k podílu na činu už doznal. Jednání jsme sledovali on-line.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s Marianem KočneremVideo: Novinky

 
Článek

18:40 - On-line reportáž v tuto chvíli končí, děkujeme za pozornost.

18:14  - "Čekal jsem, že mne někdo zabije, tak jsem chodil i do práce. Nikam jsem nepospíchal." Vzpomíná Andruskó na dny před zadržením. Obával se, že jej zabijí dřív, než dojde k jeho zadržení.

17:33 - Vražda se nestala tak, jak bylo objednáno," tvrdí svědek Andruskó. Až po skutku se pak podle svých slov dozvěděl, že došlo k vraždě jinak než mělo.

17:01 - Začíná se ptát obhájce Kočnera Marek Para. Andruskovi v minulosti neznámí pachatelé ukradli z auta deset tisíc eur. Nenahlásil krádež na policii. Nyní na otázku obhájce Pary vysvětluje, že to přes policii neřešil, protože by musel vysvětlovat, odkud měl tyto peníze.

16:34 - Velmi tvrdá bezpečnostní opatření panují i během druhého dne procesu. Na přísnost doplatil už jeden novinář, který ztratil visačku přidělenou soudem a nemohl se tak už vrátit do soudní síně.

16.30 - Otázky mu pokládá také obhájkyně Zsuzsové, která si po celou dobu výpovědi Andruskóa dělala poznámky.

16:24 - Po přestávce odpovídá Andruskó na otázky Szabóa, který si neodpustil poznámku: „Konečně se mi díváš i do očí, lháři jeden. Konečně ti můžu položit otázky.“

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zoltán Andruskó v kukle sleduje obžalovanou Alenu Zsuzsovou, která si dělala poznámky k jeho výpovědi.

16:11 - Andruskó krátce před odpolední přestávkou diktoval seznam osob, s nimiž se měl Kočner znát a o nichž mu říkala Zsuzsová: „Pan Fico, pan Glváč, strapatý pán a pan Kaliňák...“

15:38 - Andruskó tvrdí, že Marček vstoupil do domu se slovy „policie“ a oba mladé lidi zastřelil. „Řekl mi, že ženu střelil do hlavy,“ dodal.

15:36 - Andruskó popisuje den vraždy. „Přijeli za mnou domů a řekli mi, že zabili Kuciaka, ale je problém, že zabili i jeho přítelkyni, protože by byla svědek.“

Foto: Novinky

15:31 - „Kluci měli Jána Kuciaka zavraždit tak, aby se jeho tělo nikdy nenašlo. Když se to stalo, tak mi řekli, že to jinak nešlo. Tvrdili mi, že kdyby s nimi byl Kuciak v autě a zastavili je policisté, měli by problém. Tak mi to vysvětlili,“ uvedl.

15:30 - „Zsuzsová mi řekla, že Kuciak psal o Kočnerových kauzách a podle Kočnera byl vůči němu nestoudný,“ dodal Andruskó.

15:28 - Andruskó jim měl říci, že se jedná o zabití novináře, a ptal se, zda to vezmou, když je platba 40 nebo 50 tisíc eur. „V žádném případě jsem neměl mluvit o panu Kočnerovi, ale o ruském podnikateli, o němž měl Kuciak psát,“ dodal Andruskó.

15:26 - Andruskó tvrdí, že ve stejný den, kdy dostal objednávku od Zsuzsové, kontaktoval Szabóa a Marčeka. Společně byli všichni na obhlídce domu, kde žil Kuciak s přítelkyní. „Na začátku obce je fotbalové hřiště a tam vystoupili. Zajel jsem na benzinku a už mi volali, abych pro ně přijel,“ uvedl.

15:19 - „Zsuzsová mi řekla, že je třeba to vyřešit tak, aby pan Kuciak zmizel, aby ho vůbec nenašli,“ řekl Andruskó.

15:18 - Tvrdí, že Zsuzsová měla složku na Kuciaka, kde byly informace o jeho sledování. „Bylo to profesionálně vypracované. Jako kdyby to dělal policajt,“ řekl.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obviněná Alena Zsuzsová a Szabó.

15:17 - „Objednávku na vraždu Kuciaka jsem dostal někdy koncem roku 2017 nebo začátkem 2018,“ uvedl Andruskó.

15:16 - Obžalovaný Tomáš Szabó nevěřícně kroutí hlavou nad výpovědí svědka Andruskóa a dělá si poznámky, stejně tak se chová i Alena Zsuzsová.

15:14 - „Nepotřeboval jsem nikdy od nikoho peníze. Spíš jsem sám druhým půjčoval. Měl jsem několik restaurací, některé jsem koupil a zas prodal,“ tvrdí Andruskó o svém majetku.

15:04 - Nyní Andruskó vypovídá o okolnostech vraždy slovenského podnikatele Petera Molnára.

15:01 - Andruskó měl se Zsuzsovou dohodnutý signál, že už došlo k vraždě. Proto jí po vraždě Jána Kuciaka napsal na šifrovanou aplikaci Threemu, že má defekt. Odkazuje na zprávy ve svém mobilu. Se Zsuzsovou se sešel hned další den, co „měl defekt“.

14:36 - Andruskó po vraždě Kuciaka šel za Zsuzsovou. „Řekl jsem jí, co se stalo. Že tam zemřela i jeho přítelkyně. Byla rozzlobená, že zabili i Martinu. Řekla, že půjde za Kočnerem a pak se mi ozve. Ozvala se a dala mi peníze. Padesát tisíc eur na ruku. Za Kuciaka byla odměna sedmdesát tisíc eur, započítala tam dluh z minula. S padesáti tisíci jsem přišel do Kolárova, vzal jsem si z toho deset tisíc eur a čtyřicet dal Tomáši Szabóovi.

14:34 - „Bál jsem se o život. Když mi někdo poví, že mne zabije, tak to tak neberete. Ale když víte, že Zsuzsová nechala zabít Basternáka, chápete to jinak. Kočner je nebezpečný člověk, bál jsem se jít na policii. Bylo to strašné,“ vypovídal Andruskó.

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy si odpyká ve vězení 15 let

Evropa

14:31 - K vraždě Kuciaka řekl: „Volal mi Tomáš Szabó s Marčekem a přijeli ke mně do Chotína s malou dodávkou. Řekli, že zabili Kuciaka, ale ne tak, jak se dohodlo. Chtěli mi to popsat, ale já jsem nechtěl nic slyšet. Tomáš Szabó mi stihl říct, že jen oni dva vědí, co se uvnitř stalo.“

14:29 - „Alena na mě tlačila. Bylo to nepříjemné. Připomněla mi, jaké má Kočner kontakty. Řekla mi, že pokud to někdo oznámí na policii, bude zabit,“ dodal.

14:27 - „Akci na prokurátora Žilinku jsem zrušil. I když jsem předtím přijal dvacet tisíc eur od Zsuzsové. Lhal jsem Aleně, že se to stále řeší. Chtěl jsem jí i vrátit dvacet tisíc eur, ale už po mně peníze, které měla od Kočnera, nechtěla. Dala mi později lehčí úkol. Šlo o novináře Jána Kuciaka, kterého jsem osobně vůbec neznal. Dostal jsem údaje od Aleny Zsuzsové a předal jsem je Szabóovi a Marčekovi,“ líčí Andruskó.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marian Kočner u soudu.

14:23 - Andruskó zahájil výpověď u soudu líčením příprav vraždy slovenského prokurátora Žilinky.

14:21 - Kočnera znám přes Alenu Zsuzsovou. Vyprávěla, jak spolu byli dlouhé roky. Vícekrát se chlubila, jakého má známého. Zprostředkoval jsem na pokyn Kočnera vraždu Jána Kuciaka přes Alenu Zsuzsovou a pana Szabóa.

14:08 - Andruskó se omluvil pozůstalým po Janu Kuciakovi a Martině Kušnírové. „Je mi to moc líto, co se stalo. Nevím, jak to napravit. To se asi nedá, ale udělám vše pro to, abych dal věci do pořádku svou výpovědí,“ řekl.

13:52 - Po přestávce přivedli do jednací síně klíčového svědka Zoltána Andruskóa. Byl ve vězeňském oblečení, v neprůstřelné věstě a měl na sobě kuklu. Doprovázeli ho policisté se samopaly. Od začátku vyšetřování spolupracuje s policií a souhlasil s dohodou o vině a trestu. Na konci loňského prosince byl odsouzen k 15 letům vězení. V procesu je považován za klíčového svědka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Korunní svědek Zoltán Andruskó.

12:26 - „Miro říkal, že měl rád zbraně, když jsem se zeptala, proč šel do armády. Ukázala jsem mu zbraň, kterou u mne nechal bývalý přítel, ten dřív pracoval u policie. Miro si nasadil rukavice, vzal ji a řekl mi, ať na ni nesahám holýma rukama,“ uvedla Rigóová.

12:20 - Před soudem začala vypovídat Martina Rigóová, kterou střelec Miroslav Marček označil za přítelkyni.

12:01 - „Články Janka byly o korupci a daňových podvodech. Hodně psal o Kočnerovi a jeho kauzách. Vycházel z obchodních registrů, to byly hlavně jeho zdroje,“ popisoval Jozef Kuciak ml.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bratr zastřeleného novináře Jozef Kuciak.

11:55 - Před soudem začal vypovídat bratr zavražděného novináře Jozef Kuciak mladší. „Když jsme zjistili, co se bratrovi stalo, napadlo nás, že to mohl být Kočner. Už tím, že Jankovi vyhrožoval v telefonu a po esemeskách,“ řekl.

11:46 - Po 15minutové přestávce vypovídá před soudem matka zavražděného Jana Kuciaková. Vzhledem k její řečové vadě se upouští od osobního výslechu a čte se její výpověď z přípravného řízení z dubna 2019.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný podnikatel Marián Kočner se radí se svým obhájcem Markem Parou při hlavním líčení u specializovaného trestního soudu v Pezinku.

11:10 - „Ptal jsem se syna, proč píše články jen o sympatizantech a sponzorech Směru, proč si nevybere jinou stranu. Už tehdy mne ale upozorňoval, abych nevěřil tomu, co říkají naši politici,“ uvedl Kuciak a dodal: „Řekl mi, že má všechno ověřené a čerpá z veřejně přístupných zdrojů. Že se mu nemůže nic stát.“

11:05 - „Kočner byl ke všem novinářům arogantní. Janko přímo před kamerami usvědčil Kočnera, že lže, a tam to asi začalo,“ řekl Kuciak starší.

11:01 - Kuciak starší byl voličem Směru a výhrůžkám Kočnera nevěřil. „Věřil jsem, že máme funkční policii a prokuraturu,“ uvedl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana a Jozef Kuciakovi, rodiče zavražděného novináře Jána Kuciaka.

10:56 - Jozef Kuciak, otec zavražděného novináře, se během výpovědi shodl se Zlaticou Kušnírovou, když uvedl, že Kočner byl první, kdo je napadl, že by mohl stát za vraždou obou mladých lidí.

10:27 - Obviněná Zsuzsová se ptá Kušnírové, na základě čeho ji obviňuje. „Jaký máte důkaz na to, že já mohu za smrt vaší dcery,“ ptala se. „Důkazy nemám, ale jinak byste tady neseděla,“ odpověděla Kušnírová.

10:26 - „Jan mi na to řekl: ,Myslím, že jednou se Slovensko probudí a věci se dají do pořádku. Někdo pro to ale musí něco udělat,‘.“

10:25 - „S Jankou Kuciakovou jsme ho prosili, aby o Kočnerovi nepsal, ale řekl nám, že někdo na to musí poukázat, co se děje. Nedal si říct,“ dodala Kušnírová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obviněný Marian Kočner u soudu v Pezinku.

10:24 - Předsedkyně senátu se vrátila k trestnímu oznámení na Mariana Kočnera. „Mluvili jsme o tom 12. října 2017 ve Velké Mači. Janko nám pustil nahrávku, jak mu Kočner vyhrožoval,“ uvedla Kušnírová.

10:23 - „Janko psal o Kočnerovi, jednou mi říkal, že se spolu sešli na parkovišti. Kočner se Janka ptal: ,Odkud jsi to vyňuchal, dvanáct let stará záležitost, jen tři lidé o tom věděli?' Zůstalo jen u slov tehdy. Nevím, o co přesně šlo,“ vzpomínala.

10:21 - Zlatica Kušnírová věděla, že snoubenec její dcery psal také o Kočnerovi. „Říkal nám o Kočnerových výhrůžkách. Měla jsem o ně strach, ale Janko se smál, že nejsme v Americe. Martina mi říkala, že se nemám dívat na kriminálky, že moc fantazíruji,“ řekla a pokračovala: „Janko něco napsal o Kočnerovi, ale už si nevzpomínám, o co přesně šlo. Pak došlo k výhrůžkám. Martina byla doma a říkala do telefonu Jankovi, aby se zamkl. To mi bylo divné, oni se nikdy nezamykali.“

10:19 - Na otázku prokurátora, zda mluvili spolu o Kuciakově práci, odpověděla: „Janko psal článek a s Martinou ho pokaždé konzultoval. Všechno jí říkal. V roce 2015 mi Martina řekla, že Fico dal trestní oznámení na Janka. Po nějakém čase Fico to obvinění stáhl,“ řekla.

10:08„Od první chvíle jsem říkala, že je to politická vražda,“ řekla Kušnírová. Upřesnila, že za tou vraždou je určitě ten, o kterém Ján psal.

10:06 - V den vraždy Ján Kuciak a Martina Kušnírová nezvedali telefon. „Nezvedali ho ani druhý den, ale říkala jsem si, že mají hodně práce. Pak jsem volala s Kuciakovými a ani jim se neozývali. Potom jsme zavolali na policii. Ještě mi říkali, že se nemáme stresovat. Já jim řekla, že Janko je investigativní novinář a jsou v ohrožení života,“ dodala.

10:01 - „Kdo jim dal právo sáhnout na život našich dětí? Taky mají děti,“ řekla na adresu obviněných Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny. „Byla to politická vražda. Zajímala mě Jankova práce. Dcera mi často říkala, že po telefonu nemůžeme mluvit,“ uvedla Kušnírová.

9:36 - Rodiče i bratr zavražděného novináře Jána Kuciaka i matka zavražděné Martiny Kušnírové uvedli, že budou vypovídat.

9:21 - Předvolaná sestra zavražděného novináře Mária Kuciaková se omluvila a k soudu se nedostavila vzhledem ke svému zdravotnímu stavu.

9:17 - K soudu se dostavili rodiče zavražděného novináře Jana a Jozef Kuciakovi a Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny.

9:05 - Policisté se samopaly přivedli do jednací síně obviněné Mariana Kočnera, Tomáše Szabóa a Alenu Zsuzsovou. Miroslav Marček, který se v pondělí přiznal ke třem vraždám, se už soudního přelíčení na vlastní žádost zúčastňovat nebude. Soud jeho žádosti vyhověl.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Alena Zsuzsová u soudu v Pezinku.

Ostře sledovaný soud s údajnými vrahy a objednavateli slovenského investigativního novináře a jeho snoubenky začal v pondělí, necelé dva roky po činu. Ze zastřelení Kuciaka a Kušnírové viní obžaloba Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa.

Marček se během pondělní několikahodinové výpovědi k činu doznal.

Z objednání vraždy kriminalisté viní podnikatele Mariána Kočnera, ten vinu odmítl a přiznal se pouze k nedovolenému ozbrojování. Další z obžalovaných, Alena Zsuzsová, mu měla pomoci vraždu zprostředkovat. I ona to hned v úvodu líčení odmítla.

Nevím, jak to zvládneme, napsal Kuciakův bratr. U soudu promluví rodiny obětí

Evropa

Během úterního jednání soud vyslechne celkem sedm svědků. Dopoledne příbuzné obou zavražděných a odpoledne pak před soudem stane jeden z klíčových svědků Zoltán Andruskó. Ten vraždu zprostředkoval a od začátku s policií spolupracuje. Ve vězení už si za svůj podíl na činu odpykává patnáctiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám