Hlavní obsah

ON-LINE: Německu aktuálně hrozí epidemie koronaviru

• Aktualizováno

Laboratorní testy v sousedním Německu prokázaly další dva nakažené novým koronavirem. Ministr zdravotnictví Jens Spahn varoval, že země stojí na prahu epidemie. Nemocných rychle přibývá i v dalších evropských zemích. Nejkritičtější je situace v Jižní Koreji. První nakažené ohlásila i Brazílie. V Česku byli tři lidé umístěni do karantény. Středeční dění kolem epidemie koronaviru pro vás sledujeme v on-line reportáži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čína hlásí nových 406 potvrzených případů nakažení koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

23:10 - ON-LINE zpravodajství sledující výskyt koronaviru pro dnešní den končí, děkujeme za pozornost.

23:02 - První případ nákazy novým typem koronaviru se potvrdil v Rumunsku. Jde o muže z města Gorj na jihu země, podle ministra má u něj nemoc mírný průběh.

22:19 - Pacient z Fakultní nemocnice Brno, který se vrátil z Itálie s příznaky nemoci, koronavirus nemá. Podle hygieniků byly jeho testy negativní.

Pacient v Brně koronavirus nemá. Lyžaři, kteří přijeli z italských hor, jsou v karanténě

Koronavirus

21:40 - První případ nákazy koronaviem hlásí Norsko. Pacientovi se daří dobře, je v domácí karanténě. Před týdnem se vrátil z Číny.

19:51 - První případ nákazy novým koronavirem má Severní Makedonie; jde o ženu, která se nedávno vrátila z Itálie.

19:35 - Francie oznámila 18 případ nákazy koronavirem. Dva lidé zemřeli, čtyři jsou v nemocnici a 12 se jich zotavilo, uvedl šéf zdravotní služby Jerome Salomon. Podle ministra zdravotnictví Oliviera Verana nečelí země epidemii, protože jde jen o ojedinělé případy.

19:22 - Fakultní nemocnice Brno oznámila, že má pacienta s podezřením na koronavirus. Má příznaky a byl v Itálii, řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Výsledky jeho testů by mohly být ve čtvrtek.

19:19 - Gruzie potvrdila první případ nemoci Covid-19.

19:17 - Finsko potvrdilo druhý případ nákazy koronavirem. Nově infikovaná je pracující žena, která se vrátila do Helsinek z Milána.

18:48 - Íránský ministr zdravotnictví přiznal 139 případů nákazy Covid-19. Koronaviru podlehlo 19 osob. V oblastech zasažených nákazu byly zrušeny páteční modlitby. V zemi vstoupilo v platnost omezení cestovat.

Foto: Novinky

Poloprázdný regál v obchodě na pražské Zbraslavi

18:42 - V Jižní Koreji postupně vyšetřují 210 000 vyznavačů sekty Šinčchondži, která přispěla k rozšíření koronaviru v zemi. Na 80 procent nakažených je spojeno buď s pobočkou této sekty v Tegu, nebo s nemocnicí v nedalekém městě Čchong-do. Ve tomto městě se konal pohřeb bratra zakladatele sekty. Virus zabil v Jižní Koreji už 12 lidí.

Lidé v karanténě mají nárok na náhradu výdělku od zaměstnavatele

Koronavirus

18:33 - Praha v případě mimořádných opatření zvažuje zavedení opatření, při němž by byl omezen prodej množství některých potravin na osobu. Chce tím předejít panice a vyprázdněným regálům. Primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) o opatření podle serveru Aktuálně.cz už jednal s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou. Obchody by se takovému opatření zřejmě nebránily.

18:21 - Pákistán potvrdil první dva případy nákazy koronavirem. Nemocí se nakazil 22letý obyvatel Karáčí, který se nedávno vrátil z Íránu. Podrobnosti o druhém infikovaném nejsou.

18:12 - Německo stojí na prahu epidemie Covid-19, uvedl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn a vyzval nemocnice a zdravotníky, aby se na ni připravili. „Je bohužel nutné říci, že se situace v posledních hodinách změnila.” Už není možné sledovat všechny články řetězce šíření nemoci.

17:43 - V Česku bylo dosud na koronavirus testováno 112 lidí, u nikoho se nákaza nepotvrdila. Dalších dvanáct lidí se testuje. Uvedl to premiér AndrejBabiš.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

17:14 - Část z tisícovky lidí izolovaných od pondělí v hotelu na Tenerife bude moci během hodin hotel opustit, uvedly místní úřady podle deníku La Vanguardia.

17:08 - Testy u ženy z Nového Města na Moravě nákazu koronavirem nepotvrdily. Žena se vrátila z návštěvy Benátek.

16:57 - Informační tabule na dálnicích vyzývají cestující, kteří se vracejí z Itálie, aby navštívili web ministerstva zdravotnictví. Mají sledovat svůj stav.

Foto: Renata Brito, ČTK/AP

Náměstí sv. Marka v Benátkách

16:02 - Pracovníci, kteří by skončili kvůli ochraně před šířením koronaviru v karanténě, mají nárok na náhradu výdělku. V prvních dvou týdnech izolace jim ji vyplácí zaměstnavatel. Lidé by měli dostat 60 procent základu své průměrné mzdy či platu.

15:43 - Koronavirem se nakazila i manželka muže, který je v kritickém stavu v Severním Porýní-Vestfálsku. Dvojice má dvě děti a žena pracuje ve školce.

Muž v kritickém stavu se nakazil koronavirem v nemocnici v Kolíně nad Rýnem

Koronavirus

15:38 - Rusko přestane vydávat víza Íráncům a až na dvě aerolinky přeruší letecké spojení s Koreou. V zemi jsou nyní tři potvrzené případy nákazy koronavirem.

15:30 - V Jihočeském kraji přibývá lidí, kteří se nedávno vrátili z oblastí zasažených koronavirem a měli by preventivně zůstat v domácí karanténě. Podle informací Práva je jich přes dvacet. Nákaza se zatím u nikoho nepotvrdila.

15:00 - Šíření nového typu koronaviru v Evropě i ve světě není důvodem k panice, shodly se Světová zdravotnická organizace (WHO) a evropské úřady. „Opravdu není žádný důvod k panice,“ uvedl šéf WHO v Evropě Hans Kluge. Úmrtnost na onemocnění Covid-19, které virus způsobuje, je zhruba dvouprocentní a v Číně, která eviduje 96,5 procenta všech světových případů, je jednoprocentní, sdělil Kluge. „Čtyři z pěti pacientů mají jenom mírné příznaky a uzdraví se,“ připomněl.

14:54 - Testy všech pacientů, kteří byli dosud vyšetřováni v Nemocnici Na Bulovce na nový typ koronaviru, jsou negativní. Poslední neuzavřené výsledky byly u vzorků od šesti studentů a pedagogů z vysokých škol, kteří přiletěli v úterý z Íránu, kde bylo potvrzeno 139 případů a 19 úmrtí.

Muž v kritickém stavu se nakazil koronavirem v nemocnici v Kolíně nad Rýnem

Koronavirus

14:30 - Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně vyšetřili pacienta s podezřením na koronavirus. Dvacetiletý muž měl po návratu z italských hor zvýšenou teplotu. Epidemiolog doporučil čtrnáctidenní karanténu.

13:24 - České dráhy začaly kvůli šíření nového koronaviru přijímat bezplatná storna jízdenek do Itálie. Cestující je mohou uplatnit na mezinárodních pokladnách dopravce. Společnost to oznámila na Twitteru. Dráhy přímé linky do Itálie neprovozují, storna jsou však možná u jízdenek s přestupem v Rakousku nebo Německu. Samotné vlakové linky zatím omezovány nejsou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Koronavirus vzbuzuje obavy i v Česku. Lidé vykupují v lékárnách ochranné roušky.

13:01 - V Moravskoslezském kraji je v karanténě jeden člověk, který se vrátil z Itálie. V pondělí kvůli situaci zasedne Bezpečnostní rada kraje.

Italský pacient nula se 36 hodin volně pohyboval po nemocnici, pak nastal chaos

Koronavirus

12:33 - Gymnázium ve vídeňské čtvrti Josefstadt se dostalo do karantény. Při návštěvě Itálie se mohla nakazit novým typem koronaviru jedna z učitelek, píše server Der Standard. Školu zatím nesmí nikdo opustit, studenti a učitelé jsou testováni na nákazu.

12:22 - První případ nákazy novým typem koronaviru potvrdilo Řecko. Jedná se o 38letou ženu, která byla nedávno v Itálii. Právě Itálie také potvrdila, že nemoci Covid-19 podlehl v zemi 12. člověk.

V Rakousku zemřela Italka na dovolené. Podezření na koronavirus se nepotvrdilo

Evropa

12:07 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uložil nemocnicím, aby se kvůli koronaviru předzásobily rouškami na čtyři měsíce dopředu, řekl premiér Andrej Babiš. Půjde o 1,5 milionu roušek.

Andrej Babiš ke koronaviru.Video: Ludmila Žlábková, Právo

12:00 - Před domem na jihu Rakouska, v němž zemřela Italka s podezřením na koronavirus, parkují i české vozy. Zda jsou Češi v karanténě, není jasné. Testy přítomnost koronaviru v těle Italky později vyloučily.

11:54 - V Asii ve středu zaznamenali stovky dalších případů nákazy novým koronavirem. Kromě Číny, odkud se infekce šíří, přibývá nakažených lidí především v Jižní Koreji a v Japonsku.

V Číně se dosud nakazilo 78 064 lidí, nově potvrzených případů je 406. V Jižní Koreji stoupla bilance nakažených o 284 na celkových 1261 případů infekce. Mrtvých Jižní Korea zaznamenala 11. Japonsko registruje šest obětí nákazy a více než 860 infikovaných, z nichž 691 pochází z lodi Diamond Princess kotvící u Jokohamy, kterou japonské úřady umístily do karantény. Nově nakažení přibyli v Japonsku především na severním ostrově Hokkaidó, odkud je i nejnovější, šestá oběť.

Koronaviru podlehl první Francouz. Další dva lidé skončili v karanténě

Koronavirus

11:12 - Írán ohlásil 44 dalších případů nákazy novým koronavirem. V zemi na nemoc Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo podle státní televize 19 lidí, celkový počet nakažených stoupl na 139. Írán tak zůstává zemí s nejvyšším počtem mrtvých mimo Čínu. Nemocných přibylo také v Bahrajnu, kde je 26 nakažených pacientů. Všechny tři nové případy jsou bahrajnské ženy, které přicestovaly nepřímými lety z Íránu.

10:42 - V souvislosti s koronavirem, který způsobuje nemoc Covid-19, je v domácí karanténě žena v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Vrátila se z Benátek. Výsledky testů ženy nejsou podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Aleny Dvořákové ještě známé. Vzorky putovaly do Národní referenční laboratoře ve středu ráno.

10:30 - Francie potvrdila tři nové případy nákazy novým typem koronaviru. Jeden z nakažených zemřel. Jde o druhého mrtvého ve Francii a prvního Francouze.

10:27 - Výskyt koronaviru v italských horských střediscích zatím nebyl podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka potvrzen. Varování před cestami do nákazou zasažených oblastí platí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vylidněné italské město Fombio v karanténě.Video: DAVIDE PASSERINI, AP

Jak se chovat při podezření na koronavirus a jak chránit sebe i okolí

Koronavirus

9:53 - Ve Španělsku je podle deníku El País evidováno devět případů nákazy novým koronavirem. Prvního nakaženého hlásí i Madrid.

9:33 - Tři lidé z Mostu jsou v domácí preventivní karanténě po návratu z Itálie. Příznaky nemoci Covid-19 nemají. Informoval o tom Josef Kočí z mosteckého protiepidemického odboru. Dvě učitelky a dcera jedné z nich pobývaly o víkendu v Benátkách.

Odkud a jak se koronavirus šíří a jaké jsou jeho příznaky

Koronavirus

Učitelky informovaly o svém návratu školu, v níž působí. Ta se obrátila na hygieniky. „Vzhledem k tomu, že jde o pedagogy, kteří přicházejí do kontaktu s velkým množstvím studentů, a navíc jde o odbornou střední zdravotnickou školu, kdy v rámci praxe chodí do nemocnice, nařídili jsme domácí karanténu,“ uvedl Kočí.

8:40 - Na jihu Rakouska zemřela 56letá Italka. Lékař nevyloučil, že byla nakažená koronavirem. Nyní se provádí testy. Budova, v níž pobývala, je v izolaci.

V Rakousku zemřela Italka na dovolené. Podezření na koronavirus se nepotvrdilo

Evropa

8:38 - Plicní choroba Covid-19, kterou způsobuje nákaza novým typem koronaviru, byla diagnostikována u amerických jednotek v Jižní Koreji. Onemocněl 23letý voják ze základny Camp Carrol, která se nachází na jihovýchodě země, v oblasti nejvíce zasažené nákazou. „Pacient je v současné době v karanténě,“ řekl ve středu zástupce základny. Spojené státy rozmístily v Jižní Koreji 28 500 vojáků, aby pomáhali odrazit potenciální vojenskou hrozbu ze Severní Koreje.

7:20 - Po Itálii, kde evidují 323 nemocných a 11 obětí, hlásí z evropských zemí nejvíce případů Německo. Ve Spolkové republice byla infekce novým koronavirem potvrzena u 17 pacientů. Francie hlásí 14 potvrzených případů a jedno úmrtí, Španělsko 6 případů, Rakousko 2, Rusko 2. Belgie, Švédsko, Finsko, Chorvatsko a Švýcarsko zaznamenaly jednoho nakaženého.

Foto: Profimedia.cz

Infekční oddělení nemocnice v Düsseldorfu.

7:02 - Nejvíce nakažených je v Číně: úřady evidují 78 064 nemocných a 2715 úmrtí. V Jižní Koreji se nakazilo 1146 lidí a 11 nemocných novému koronaviru podlehlo. V Japonsku bylo potvrzeno 860 nemocných a 4 oběti, v Itálii prozatím 323 a 11 mrtvých.

6:41 - V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, dosud podlehlo novému koronaviru 2715 lidí, za úterý se tak bilance zvýšila o 52 mrtvých.

Nedomyšlený amatérismus, hodnotí přístup českých úřadů ke koronaviru arabista

Koronavirus

6:25 - V Brazílii byl zřejmě v úterý zaznamenán první případ nákazy novým koronavirem. Podle agentury DPA o tom informovalo brazilské ministerstvo zdravotnictví. Jednalo by se o první případ v celé Jižní Americe. Nakaženým je podle médií muž, který se vrátil z Itálie. Přítomnost nákazy musí definitivně potvrdit druhý laboratorní test.

6:19 - Jižní Korea ve středu ohlásila 169 nových případů nákazy koronavirem. Celkem se v této asijské zemi nakazilo již 1146 lidí. Onemocnění Covid-19, které koronavirus způsobuje, podlehlo 11 z nich, napsala s odvoláním na zdravotnické úřady agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

V Německu už se novým koronavirem nakazilo 17 lidí.

Náhrada za odřeknutý zájezd kvůli koronaviru? Záleží, kdo ruší

Ekonomika

6:17 - Dalším nakaženým německým pacientem je muž ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, který je kvůli předchozím zdravotním komplikacím v kritickém stavu.

6:15 - Testy dnes prokázaly nákazu novým typem koronaviru u 25letého muže z Bádenska-Württemberska na jihozápadě Německa. Pacient, který se zřejmě nakazil během výletu do italského Milána, má příznaky podobné chřipce a je v karanténě v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám