Hlavní obsah

Oktoberfest začal za zvýšených bezpečnostních opatření, pivo je dražší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Slavnostním naražením prvního sudu začal v sobotu v poledne 183. ročník mnichovského Oktoberfestu. Na největší světový pivní festival bude letos v oploceném areálu Tereziánské louky dohlížet více policistů i kamer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letošní Oktoberfest přivítal za zvýšených bezpečnostních opatření první návštěvníkyVideo: AP

 
Článek

Mnichovský primátora Dieter Reiter podle tradice narazil první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak už mohl zvolat "O'zapft is!" (Je naraženo). Další slavnostní povinností Reitera byl přípitek se šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem, během něhož už stanem zněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

Návštěvníky, kterých i v tomto roce pořadatelé očekávají na šest miliónů, ale tradičně čeká především pestrá směs atrakcí, hudby a piva.

Za litr piva téměř tři stovky

Pivo budou moci návštěvníci vychutnávat mimo jiné ve čtrnácti velkokapacitních pivních stanech, do nichž se dohromady vejde na 120 000 hostů, nebo více než dvou desítkách menších stanů s kapacitou v řádu stovek lidí. Chmelový nápoj tradičních mnichovských pivovarů bude k dostání každý všední den od 10:00 do 22:30 SELČ. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Zlatavý mok bude letos zase o něco dražší než loni a návštěvníci za takzvaný máz, tedy litrovou sklenici, dají 10,40 až 10,70 eura (281 až 289 korun). I přes stoupající cenu - loni se litr piva dal pořídit za 10,10 eura - pořadatelé očekávají spotřebu kolem sedmi miliónů litrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám