Hlavní obsah

Okolo Eiffelovy věže postaví skleněnou stěnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Kolem pařížské Eiffelovy věže vznikne bariéra z neprůstřelného skla vysoká 2,5 metru, jejíž vybudování přijde na 20 miliónů eur (540 miliónů korun). Nahradí bariéry, které jsou kolem nejslavnější pařížské památky od fotbalového šampionátu Euro 2016, oznámila ve čtvrtek pařížská radnice.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Eiffelova věž při západu slunce

Článek

„Nahradíme kovové pletivo skleněnými panely, které návštěvníkům a Pařížanům zajistí příjemný pohled na památku ze Champs de Mars a z mostu Iéna,” oznámil Jean-François Martins z oddělení pro cestovní ruch na pařížské radnici.

Bernard Gaudillére ze společnosti pro rozvoj Eiffelovy věže řekl, že stěna povede po obvodu zahrad kolem věže.

„Chceme vytvořit přírodní trasu s průchozími kontrolami, která přispěje k pohodlí návštěvníků a zjednoduší jejich pohyb,” řekl Martins.

Dodal, že riziko teroristického útoku zůstává v Paříži značné a že nejohroženějším místům, k nimž Eiffelova věž patří, je třeba věnovat mimořádnou pozornost.

Do konce roku

Současný bezpečnostní okruh vymezený nevzhlednými bariérami a plotem bude podle něj rozšířen i na dvě zahrady a jezera v blízkosti věže. Vstup na prostranství bude zdarma. Bariéra má být na místě do konce roku.

Nová ochrana Eiffelovy věže bude financována z fondu, z nějž mají být v příštích 15 letech zlepšena u Eiffelovy věže bezpečnostní opatření a zmodernizován přístup na ni. Kritici tvrdí, že zeď, byť skleněná, promění věž v pevnost.

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí kvůli atentátům, jimž byla Francie vystavena v letech 2015 a 2016. Zemřelo při nich 238 lidí, zejména v Paříži. Nový poplach vyvolal incident z 3. února, kdy devětadvacetiletý Egypťan napadl u Louvru vojenskou hlídku a sám byl při tom postřelen. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám