Hlavní obsah

Odvolání rumunského prezidenta bylo neplatné, zůstává ve funkci

– Bukurešť • Aktualizováno

Rumunský ústavní soud v úterý označil za neplatné červencové referendum o odvolání prezidenta Traiana Baseska. Zůstává proto ve funkci. Z devíti členů ústavního soudu pro neplatnost referenda hlasovalo šest. Důvodem neplatnosti je to, že se referenda neúčastnila nadpoloviční většina voličů, ale jen 46 procent.

Foto: Reuters

Sesazený rumunský prezident Traian Basesku

Článek

Soud tak zablokoval tažení středolevé vlády proti pravicovému prezidentovi, které v Evropské unii vyvolávalo obavy o osud rumunské demokracie.

Levicový premiér Victor Ponta vyvolal referendum s obviněním, že prezident se snaží blokovat politiku vlády, toleruje korupci a pořádá hon na politické oponenty. Všelidové hlasování sice koncem července odvolání Baseska drtivou většinou podpořilo, pro odvolání se vyslovilo 87 procent hlasujících, ale k urnám ale přišlo jen 46 procent registrovaných voličů.

Ponta ale tvrdil, že volební komise vycházela ze zastaralých údajů o počtu obyvatel. Výsledky loňského sčítání lidu ukazují, že počet obyvatelstva v Rumunsku se snížil asi o dva milióny lidí. Podle Ponty by ze seznamů voličů mělo být vyškrtnuto kolem 35 000 lidí, kteří jsou už mrtví, a přes půl milionu osob, které mají prošlé průkazy totožnosti.

Ústavní soud si revidované seznamy voličů nechal předložit a své rozhodnutí kvůli jejich zkoumání několikrát odložil. Pontovy argumenty k potvrzení platnosti referenda ale nakonec nestačily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám